Pasta pomidorowa, bo kanapka musi być mokra?!
Sucha kanapka jest nie do przyjęcia! To słyszę najczęściej, i po części podzielam opinię...jednak czy na kanapce musi być tylko masło, margaryna albo oliwa? Niekoniecznie. Zapraszam na warzywną alternatywę.
Zrobiłam tym razem coś w kolorze czerwieni, do posmarowania na kanapkę, ale również jako dodatek do mięs, jaj, czego sobie tylko zapragniecie. Dzisiaj pasta z pomidorów, dla niektórych keczup.I właściwie dla mnie pełni dobrze obydwie funkcje. :)
Przepis:
- pomidory 500g,
- bazylia, chilli, czosnek 2 ząbki,
- mąka żytnia 2 łyżki.
Wykonanie: czosnek podsmażyć na oleju, pomidory gotować ze skórką do uzyskania rzadkiej konsystencji, połączyć ze sobą produkty. Na koniec przyprawić bazylią i chilli. Dla zgęstnienia dodać preferowaną mąkę, u mnie znalazła się żytnia. Gotować chwilkę. Odstawić do wystudzenia, i przelać do słoiczków.
Pomysł na ten wpis zrodził się z dość nagminnych uwag na temat mało smacznych "suchych" kanapek, bardzo często goszczących w menu. Szczególnie, że masło i margaryna po coś zostały wymyślone...a nawyki zawsze trudno zmienić, ale pamiętajmy, że wszystkie zmiany przynoszą coś dobrego. Warto spróbować.
Wartość odżywcza dla 1 porcji (10 ml):
Energia: 3,16 kcal
Węglowodany: 0,72 g
Tłuszcze: 0,026 g (głównie oliwa do podsmażenia czosnku)
Białko: 0,14 g
Jeśli macie ochotę zamienić w pełni tłuszczowe smarowidła, na te mniej tłuste lub warzywne, to proponuję te poniżej. Już żadna kanapka nie będzie sucha. Wybór jak zawsze zależy od Was, czy musicie uważać na udział tłuszczu w diecie, a może chcecie przemycić więcej warzyw do codziennego jadłospisu. Decydujcie :)
Na zdjęciach propozycje innych past i masła (w myśli warzywnej z dodatkiem pietruszki), i od lewej:
- Pasta pomarańczowa z dorsza [PRZEPIS]
- Pasta z makreli i szczypiorku [PRZEPIS]
- Masełko zielone [PRZEPIS]
- Pasta z buraka [PRZEPIS]
Skusicie się na zmiany?
fantastyczny pomysł!
OdpowiedzUsuńO jaki fajny ten przepis, super ! Właściwie to może do pizzy by pasował posmarować ciasto :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie! Pisałam w zamyśle kanapkowym, a na pizzę też się przyda. Dziękuję z poszerzenie przydatności pasty-sosu.
Usuńsuper przepis, dzieki kochana :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis i przyda się nie tylko do kanapek.
OdpowiedzUsuńAle fantastyczny pomysł ;-) Zaczekam na pomidory dojrzewające w słońcu i do dzieła! Myślisz, że można by to pasteryzować?
OdpowiedzUsuńRewelka! Dzięki
Pozdrawiam serdecznie (nareszcie wyjrzało słońce )
Szkat
Pasteryzacja?Pewnie ale tej mąki to bym oszczędziła. :)
UsuńOoo tak nareszcie słońce! Pozdrawiam ciepło :D
Super to wygląda, aczkolwiek do kanapki lubię coś tłustszego, więc masełko zielone - będzie dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńmniam, taka pasta do idealna alternatywa dla ketchupu ;)
OdpowiedzUsuńTeż uważam, że to świetna alternatywa - dla ketchupu ze sklepu. Myślę, że wykorzystam przepis :-) A tłuszcz w potrawach (w rozsądnych ilościach) chyba nie jest taki do końca zły? Przecież niektóre witaminy rozpuszczają się właśnie w tłuszczach.
OdpowiedzUsuńGaja oczywiście,że tłuszcz nie jest aż taki beeeee :D. Celna uwaga. Post powstał w zamyśle przemycenia większej ilości warzyw oraz alternatyw na popularne smarowidła w postaci margaryny, masła i oliwy.
UsuńMasz rację,że są witaminy,które rozpuszczalne są w tłuszczach. Warto dodać,że jednak magazynowanie tych witamin w organizmie jest dłuższe, niż tych rozpuszczalnych w wodzie.
Zatem, jeśli kilka razy odmówimy sobie masełka, nic złego się nie stanie. :)