Pomarańczowa pasta z dorsza


Odwieczny problem co na kanapkę? W odpowiedzi przyrządziłam pastę z dorsza z dodatkami. Przypomina ona paprykarz, ale smak i zapach delikatniejszy, i bez ryżu. Więc niech może pozostanie pastą?

Przepis wydaje się niezbyt skomplikowany:
  • marchewka, lub wiórki (wiem,że znowu, ale troszkę ich było w domu)- ok.300g
  • pietruszka- ok.200 g
  • dorsz- ok. 300 g
  • sezam- do posypania
  • cebula biała- 1 mała
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
  • przyprawy podstawa: listek laurowy,pieprz czarny i sól/wersja ostrzejsza: chilli
Ugotować wcześniej rybę. Wszystkie warzywa pokroić drobno, chyba że były pierwotnie wiórkami, to nie trzeba. Połączyć z rybą. Wrzucić na patelnię, poddusić z udziałem szklanki wody. Kiedy wszystko zmięknie, przemieszać, konsystencja już powinna przypominać pastę. Dodać listek laurowy,koncentrat, dusić jeszcze chwilę, pieprz i sól. I gotowe.

Pasty wyszło dosyć dużo. Także cały tydzień smarowania jak znalazł. :) I potem przerwa od pasty, żeby się nie znudziło.

Wskazówki: jeśli robiliście sok marchewkowy, to wiórki po marchewce również się sprawdzają. W paście dominował smak pietruszki, złamany ostrością przypraw. Jeśli ktoś nie lubi smaku korzenia pietruszki, to może pozostać przy samej marchewce.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Obstawiałam, że będzie w składzie czerwona soczewica, a tu marchewa i koncentrat. :D To chyba pierwsza pasta z gotowaną a nie wędzoną rybą. Zdecydowanie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, pierwsza pasta (tutaj) z gotowaną rybą. A czerwona soczewica? Czemu nie..chociaż zakupiłam zieloną.Ta pierwsza musi poczekać. :)

      Usuń
  2. Wygląda tak smacznie, że pomimo mojej niechęci do marchewki chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kto by pomyślał, że można zrobić taki domowy paprykarz! Cudnie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.