Jajeczna pasta - wydanie z selerem naciowym i awocado
Zapraszam was na pastę jajeczną, która jest pełna zdrowych składników. Spełnia się jako zamiennik smarowidło na kanapkę do pracy, jak również lekkie i wytrawne śniadanie na trawie w towarzystwie kolorowych warzyw.
Zobaczcie sami!
Składniki na pastę:
- jajko, ugotowane na miękko
- seler naciowy (ok. 5 łodyg)
- awocado (1/2 sztuki)
- pieprz biały, odrobinka soli
- tymianek (niewiele)
- dekoracyjnie: u mnie pestki dyni
Przepis:
Pastę przygotowałam z jaj ugotowanych na miękko, pokrojonych łodyg selera, które uprzednio zostały pozbawione włókien, które nadają goryczki warzywu. Do tego dołożyłam 1/2 awocado i przyprawy. Całość zmiksowana w blenderze z użyciem miseczki z nożykami na jej dole. Dodanie przypraw to już końcówka przygotowania pasty.
Poniżej pokazuję jak można wykorzystać tę zieloną, delikatnie aromatyczną pastę.
W razie mocno stałej konsystencji pasty, polecam dodanie oliwy z oliwek. Smak pasty zmieni się nieco na intensywniejszy, może nawet lekko goryczkowy. Próbujcie!
Jak często wykorzystujecie jaja do przygotowania pasty? Próbowaliście już połączenia z awocado?
Kocham takie pasty! Idealne na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/2017/05/28/kalafiorowe-curry-z-szpinakiem/
Polecam.
UsuńPyszna, zdrowa i pozywna pasta - idealna na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Sprawdziła się w pozycji śniadaniowej. :)
UsuńDear, you have so amazing blog, I really like it :)
OdpowiedzUsuńI'm now following you #57, how about to visit my blog and follow me back? ^_^
limitededitionlady.blogspot.com
O tak :) Ja też powoli przerzucam się na różne pasty, mam już dość samego sera, wędliny i pomidorka :D
OdpowiedzUsuńTak, tak. Zmiany zawsze mile widziane. A smaczne eksperymenty jeszcze bardziej.
UsuńWygląda naprawdę super! Chętnie bym zjadła, ale dzisiaj niestety już raczej nie zrobię, spróbuję jutro!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam tradycyjną pastę z jajeczną, wiec nie dodaję do niej selera. Jeśli szukasz roznorodności to polecam hummus.
OdpowiedzUsuńOj tak hummus, też smaczna sprawa. Dotychczs podstawowa wersja zawładnęła moimi kubkami smakowymi.
UsuńZ selerem naciowym jest ok, ale mi osobiście awokado tu nie pasuje :)
OdpowiedzUsuńCiekawa uwaga. Przygotowując pastę zależało mi na mega doładowaniu Omega-3. Nie straciło przy tym na smaku i konsystencji, dla mnie udana nowość w kuchni. :)
UsuńBardzo fajne połączenie lubię takie pasty jajeczne zwłaszcza ze szczypiorkiem. Super !
OdpowiedzUsuńSzczypior i jaja, zawsze dobra opcja.
UsuńWspaniale kulinarne inspiracje nie znają granic :)
OdpowiedzUsuńNiech nic nas nie ogranicza, a jeszcze wiele się zadzieje! :)
UsuńBardzo smacznie wygląda. Warto sobie taki posiłek z rana przyrządzić ja uwielbiam seler i taka pasta idealnie nadaje się do kanapek.
OdpowiedzUsuńTak, pasta zdecydowanie kanapkowa. Choć tę przygotowałam dzień wcześniej, jakoś tak grafik pozwolił. Na poranne nasycenie w sam raz.
UsuńNigdy w życiu nie powiedziałabym że takie połączenie może być smaczne. Trochę odmieniłaś moje życie tym przepisem bo ostatnio ciągle to jem :D Świetny przepis i liczę na więcej takich, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAnia, bardzo mi miło. Super wiedzieć, że eksperymenty kulinarne podbijają nie tylko moje podniebienie ale i czytelników. To wspaniała wiadomość.
UsuńPozdrawiam.