Oblicza diety redukcyjnej cz.3
- Zaburzenia kwasowości krwi
W trakcie odchudzania do krwi przechodzą duże ilości kwasów tłuszczowych uwalniane z adipocytów podnosząc jej kwasowość (pH).Ponadto dieta wysokobiałkowa, skądinąd skuteczna, również przyśpiesza zakwaszenie krwi. Proces ten spotęgowany jest przez ograniczenie spożycia węglowodanów.
Pojawia się więc efekt uboczny w postaci zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej krwi. W środowisku o podniesionej kwasowości spalanie tłuszczy jest wolniejsze, a organizm zaczyna pożytkować energię z tkanki mięśniowej. Dla wyrównania tych zaburzeń zaleca się konkretne suplementy,ale o tym następnym razem.
- Problemy krążeniowe
Nadwaga zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Niskokaloryczna dieta powinna zminimalizować zagrożenie ich wystąpieniem. Jednak paradoksalnie dieta niskokaloryczna może podnosić poziom homocysteiny (aminokwasu siarkowego, który zwiększa ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych). Przyjmowanie trzech witamin z grupy B-kwasu foliowego, B6 i B12, wpływa na zahamowanie tego wzrostu, a nawet obniżenie poziomu homocysteiny.
Może znacie jeszcze inne aspekty diety odchudzającej?
Może znacie jeszcze inne aspekty diety odchudzającej?
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.