Placuszki z jabłkiem i śliwką



Dieta dzieci i dorosłych bez placuszków nie istnieje. Kto z nas ich nie jadł w dzieciństwie, a kto lubi słodkie śniadania korzysta zapewne z nich do dzisiaj. Zapraszam cię na tradycyjną wersję placuszków, które łączą w sobie dwa wakacyjne smaki lata: śliwkę i jabłko. 
Przepis jest prosty w wykonaniu. Jego czas jest jedynie dłuższy, niż przygotowanie masy na placki. Zerknij jak niewiele potrzeba do zrobienia sobie słodkiej placuszkowej przyjemności.


Składniki:
  • mąka pszenna
  • jajo
  • mleko krowie/sojowe
  • jabłko
  • śliwka
  • ksylitol
  • cynamon
  • olej rzepakowy

Przepis: 
Mąkę, 1 szklankę łączymy z jajkiem (dwie sztuki), mlekiem (1/2 szklanki) i miksujemy. Masa dobrze wymieszana z "bąbelkami", nadaje się do połączenia z jabłkiem (2 sztuki) i śliwką (3 sztuki). Owoce jabłek zetrzyj na tarce, a śliwki pokrój w drobną kostkę. Jeśli wolisz obierz ze skóry. Dodaj przyprawę i słodzik. Ciasto delikatne wymieszaj łyżką, i nakładaj po kilka małych porcji na  patelni z rozgrzanym tłuszczem. Obracaj po zrumienieniu. Podawaj z owocami, miodem, dżemem. 



Wskazówki: 

  • ciasto przybiera konsystencję gęstszą niż na naleśniki z mąki tortowej
  • zjadaj na ciepło lub zimno
  • smaż na małym ogniu, oleju wystarczy kilka kropel w tym rodzaju ciasta  

Smacznego! 

Komentarze