Placuszki z jabłkiem i śliwką
Dieta dzieci i dorosłych bez placuszków nie istnieje. Kto z nas ich nie jadł w dzieciństwie, a kto lubi słodkie śniadania korzysta zapewne z nich do dzisiaj. Zapraszam cię na tradycyjną wersję placuszków, które łączą w sobie dwa wakacyjne smaki lata: śliwkę i jabłko.
Przepis jest prosty w wykonaniu. Jego czas jest jedynie dłuższy, niż przygotowanie masy na placki. Zerknij jak niewiele potrzeba do zrobienia sobie słodkiej placuszkowej przyjemności.
Składniki:
- mąka pszenna
- jajo
- mleko krowie/sojowe
- jabłko
- śliwka
- ksylitol
- cynamon
- olej rzepakowy
Mąkę, 1 szklankę łączymy z jajkiem (dwie sztuki), mlekiem (1/2 szklanki) i miksujemy. Masa dobrze wymieszana z "bąbelkami", nadaje się do połączenia z jabłkiem (2 sztuki) i śliwką (3 sztuki). Owoce jabłek zetrzyj na tarce, a śliwki pokrój w drobną kostkę. Jeśli wolisz obierz ze skóry. Dodaj przyprawę i słodzik. Ciasto delikatne wymieszaj łyżką, i nakładaj po kilka małych porcji na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Obracaj po zrumienieniu. Podawaj z owocami, miodem, dżemem.
Wskazówki:
- ciasto przybiera konsystencję gęstszą niż na naleśniki z mąki tortowej
- zjadaj na ciepło lub zimno
- smaż na małym ogniu, oleju wystarczy kilka kropel w tym rodzaju ciasta
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.