Oblicza diety redukcyjnej cz.2
Pierwsza część traktowała przede wszystkim o spadku metabolizmu i skutkach tego zjawiska O części pierwszej przeczytacie tutaj.Podczas diety redukcyjnej spowalnia metabolizm, poziom adrenaliny i noradrenaliny już po czterech tygodniach odchudzania wyraźna się obniża, skutkując zmęczeniem.
Wraz ze wzrostem zmęczenia i rozdrażnienia wzrasta ochota na jedzenie. Jest to moment, w którym człowiek znajduje się w sytuacji patowej, pomiędzy chęcią nadrobienia straconych kilogramów, a dręczącymi go wyrzutami sumienia.Przeżywaliście to kiedyś? Ja owszem.
A jak wygląda utrata beztłuszczowej masy ciała?
LBM (Lean Body Mass)- beztłuszczowa masa ciała. W jej skład wchodzi tkanka mięśniowa,kostna oraz narządy wewnętrzne. Wartość LBM zależy od budowy ciała jak i jego wysokości. Do ok.17 roku życia u kobiet i 23 roku życia u mężczyzn wskaźnik ten osiąga maksymalny wzrost.Później następuje okres stabilizacji, z czasem dokładniej po 40 roku życia, parametr ten ulega zmniejszeniu. Im większy jest LBM w ogólnej masie ciała, tym większa wydolność i sprawność motoryczna organizmu.
I dla przykładu, jak kształtuje się LBM w zależności od dyscypliny sportowej:
Dyscyplina
|
Wiek
|
Waga
|
LBM
(%)
|
LBM
(kg)
|
Maraton
|
30
|
58,0
kg
|
92,0
|
53,4
|
Sprinty
|
23
|
56,0
kg
|
88,0
|
49,3
|
Pływanie
|
17
|
57,2
kg
|
85,0
|
48,6
|
W badaniu Friendler, dowiedziono że po 21-dniowej diecie odchudzającej, podczas której kaloryczność posiłków zmalała o 40%, zdrowy mężczyzna może stracić 4 kg, z czego ponad połowę stanowią mięśnie i masa kostna! Tempo podstawowej przemiany materii zmniejszyło się w czasie doświadczenia o 10%.Związane jest to bezpośrednio z obniżeniem kaloryczności posiłków oraz z niezdolnością organizmu do wykorzystania rezerw tłuszczowych.
U kobiet utrata beztłuszczowej masy ciała była wyższa niż u mężczyzn.
Z kolei deficyt masy kostnej, podczas diety odchudzającej, może wynikać z :
- spadku wydzielania hormonów, które sprzyjają budowie tkanki kostnej
- wzrostu wytwarzania hormonów rozkładających tkankę kostną
- zmniejszonego poboru wapnia z pożywieniem
- ograniczonych zdolności układu pokarmowego do wchłaniania wapnia
Włączenie do
diety odchudzającej wapnia i białek pomaga utrzymać odpowiedni poziom
beztłuszczowej masy ciała.
W następnej części opiszę trzeci, ostatni już aspekt diety redukcyjnej.
czekam na kolejny wpis ;)
OdpowiedzUsuń