Makaron carbonara, wersja light
Zapowiadany odchudzony makaron zawitał na blogu. I choć nie jest oryginalny, włoski, ciężki i serowy to w smaku na pewno cię zaskoczy. Zapraszam cię po przepis.
Na fejsbukowej stronie ZdrowiwŁodzi za opcją makaronową opowiedziało się grono osób, w tym mężczyzn. Nie dziwi mnie to, że i męska część Czytelników lubi taki zestaw, bo sama uznaję go właśnie za typowo męski. A że we wrześniu jakoś tak o panach, dietach i sercu, to wypadło na odchudzoną carbonarę. Zobacz jakie składniki znajdziesz w mojej wersji.
Składniki:
- makaron spaghetti
- cebula biała
- brokuły
- natka pietruszki (gdy w domu braknie, szczypiorek także się sprawdzi)
- czosnek
- szynka parzona
- szynka wędzona*
- olej rzepakowy
- śmietana 12%
- sól, pieprz biały
Przepis:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oleju rzepakowego podsmaż cebulę białą (jedna duża sztuka). Podsmaż wraz z nią, gdy już będzie lekko zeszklona szynkę (ok. 300g). Podlej wodą, i dodaj dwa ząbki czosnku (u mnie były duże). Dalej chwilę gotuj. Na koniec dodaj śmietanę 12%, która będzie miała smak kwaśny. Przygotowane wcześniej brokuły, różyczki (ok.400g), połącz z sosem. Zestaw z ognia sos, dołącz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i dopraw, póki sos jest bardzo ciepły. I gotowe!
Wskazówki:
- Sos będzie lżejszy gdy zrezygnujesz z sera, który w oryginalnym przepisie jest obowiązkowy. Dokładnie tak samo jak jajo, które w tej pozycji zostało celowo pominięte.
- Dodanie szynki wędzonej, zamiast parzonej doda daniu więcej aromatu i przybliży ci smak do przepisu z boczkiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.