Makaron carbonara, wersja light


Zapowiadany odchudzony makaron zawitał na blogu. I choć nie jest oryginalny, włoski, ciężki i serowy to w smaku na pewno cię zaskoczy. Zapraszam cię po przepis. 


Na fejsbukowej stronie ZdrowiwŁodzi za opcją makaronową opowiedziało się grono osób, w tym mężczyzn. Nie dziwi mnie to, że i męska część Czytelników lubi taki zestaw, bo sama uznaję go właśnie za typowo męski. A że we wrześniu jakoś tak o panach, dietach i sercu, to wypadło na odchudzoną carbonarę. Zobacz jakie składniki znajdziesz w mojej wersji.


Składniki: 

  • makaron spaghetti
  • cebula biała 
  • brokuły 
  • natka pietruszki (gdy w domu braknie, szczypiorek także się sprawdzi) 
  • czosnek
  • szynka parzona
  • szynka wędzona*
  • olej rzepakowy
  • śmietana 12%
  • sól, pieprz biały


Przepis:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oleju rzepakowego podsmaż cebulę białą (jedna duża sztuka). Podsmaż wraz z nią, gdy już będzie lekko zeszklona szynkę (ok. 300g). Podlej wodą, i dodaj dwa ząbki czosnku (u mnie były duże). Dalej chwilę gotuj. Na koniec dodaj śmietanę 12%, która będzie miała smak kwaśny. Przygotowane wcześniej brokuły, różyczki (ok.400g), połącz z sosem. Zestaw z ognia sos, dołącz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i dopraw, póki sos jest bardzo ciepły. I gotowe! 



Wskazówki: 
  • Sos będzie lżejszy gdy zrezygnujesz z sera, który w oryginalnym przepisie jest obowiązkowy. Dokładnie tak samo jak jajo, które w tej pozycji zostało celowo pominięte. 
  • Dodanie szynki wędzonej, zamiast parzonej doda daniu więcej aromatu i przybliży ci smak do przepisu z boczkiem.
Smacznego! 




Komentarze