Słodka pralina (bez glutenu, cukru, mleka)

Zachwiania hormonalne sprawiają czasem,że to słodkie, ten batonik,ta czekoladka, musi być zjedzona tu i teraz. Czy tylko ja tak mam?A po wszystkim.....najlepiej żeby nie dostarczała nam nastręczających myśli: czy była dietetyczna, małokaloryczna etc. I tak właśnie wmówiłam sobie,że mam ochotę na pralinę ze śliwek w towarzystwie syropu z płatków róży. Jedliście już takie?
Przepis łatwy, czas oczekiwania nie najdłuższy.
Składniki:
  • kasza jaglana (1 szklanka suchego produktu)
  • śliwki suszone (30 dag)
  • syrop z płatków róży (30 ml)
  • amarantus ekspandowany (ok.1 szklanka)
Przepis:
Kaszę ugotować (na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki wody) potem ostudzić. Śliwki namoczyć w wodzie, odcedzić. Kaszę,śliwki, syrop zmiksować razem. Na koniec formować kuleczki i obtaczać je w amarantusie. I gotowe.


Wiem,że kulki ulegną modyfikacji, bo poszukiwałam innego smaku. Ale może to wynikać też z tego,że nie dodałam miodu, tylko syrop z płatków róży.Być może Wam przypasują do gustu? Dla osób, które nie słodzą i nie piją kolorowych, gazowanych napojów, smak pralin będzie wystarczająco słodki.

Tak sobie pomyślałam,że to może być ładny i smaczny upominek na Walentynki dla moich sympatii. Bo ja dużo osób lubię, to wiele kuleczek ulepię. A czy Wy robicie podobne upominki dla Waszych kolegów, koleżanek, bliskich?

Miłej niedzieli :)
Niskokaloryczny styczeń

Komentarze

  1. Z kaszy jaglanej jeszcze nie robiłam! Wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pralin jeszcze nie robiłam, czas to zmienić. Twoje wyglądają cudownie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli cieszą oko, to już połowa sukcesu żeby uraczyć podniebienie :)

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale, chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Prawdę mówiąc ciężko ją schrupać. Amarantus (posypka) chłonie wilgoć praliny, i staje się mięciuchny podczas gryzienia. :)

      Usuń
  5. Nie tylko Ty tak masz ;) Syrop z płatków róży??? Nie wiedziałem, że istnieje :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez ten syrop wyszło mniej słodko, niektórzy po spróbowaniu mówili,że nawet troszkę niewyraźnie.Ale rzecz gustu. :)

      Usuń
  6. Pralinki z kaszy jaglanej?:) Czegoś takiego jeszcze nie jadłyśmy więc na pewno wypróbujemy Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma podstawowych składników, a tak smacznie wygląda ;) Może się skusze, jak znajdę gdzieś amarantusa ;)
    Pozdrawiam i obserwuję
    P.S. Co do odżywki do rzęs polecam przestudiowanie składów, przydałby się jakikolwiek naturalny składnik ;) coby nam rzęsy nie wypadły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amarantus, najpewniej znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością.
      Z odżywką masz rację, ale jak wytłumaczyć efekty, które Tobie opisywałam. Niby chemia a jednak zadziałało?! Mam przez to dylemat...

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Sylwia, choć dochodzą mnie słuchy,że trochę za mało słodkie....następne praliny...in progressssss :)

      Usuń
  9. Spojrzałam na praliny... myślę: hm... muszą być pyszniaste! Ale co to za grzech je zjeść... zaraz potem widzę grafikę z kaszą jaglaną! WHAAAT? Myślę: mam ją w szafce, może zrobię jutro. Ale niestety resztę muszę dokupić... Ale muszę przyznać, że są bardzo fotogeniczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że pralinki cieszą oczy. Może przypadną także Tobie do gustu. Wczoraj zrobiłam eksperyment, dodałam do nich czekolady (sesese).Jak wrócę z pracy, to może też będą fotogeniczne? :D

      Usuń
  10. Nie jesteś sama też takie dni mam ze poprostu musze zjesc i juz a później wyrzuty sumienia ;-) musze skorzystać z tego przepisu ;-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Kupiłaś mnie tym przepisem. Tym bardziej, że uwielbiam wszystko co ma coś wspólnego z kaszą jaglaną :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają uroczo i do tego zawierają moją ulubioną kaszę jaglaną! Super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Niesamowite, że są z kaszy jaglanej (zgłębiam Twoje przepisy :-) ). Wyglądają jak mega kaloryczne bomby z pełnomlecznej czekolady :-o Chyba zamiast amarantusa można by je posypać rozdrobnionymi orzechami ? Też mogłyby być smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście! Orzechy to także dobra posypka. Jednak w tej wersji potrzebowałam czegoś lekkiego, mniej kalorycznego, i najlepiej nie zmieniającego smaku praliny, do której dodany był syrop.

      Jednak wszelkie podpowiedzi mile widziane! Odsłona orzechowa pewnie też tutaj zagości. :)

      Usuń
  14. Rewelacja, to coś dla mnie. Będę tu częściej zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.