Zupa z ziemniakami, brukselką, groszkiem i marchewką


Powolutku zbliżamy się do chłodniejszego sezonu, to i zupką cię uraczę. Tym razem posiłek w pełni zjadalny przez małoletnie towarzystwo jak i rodziców. Zupę możesz podać na dwa sposoby. Zapraszam cię po przepis. 

Na facebooku ZdrowiwŁodzi zapowiadałam ci wpis o dwóch zupach. Pierwszą z nich będzie ta z ziemniaczkami, fasolką i groszkiem. Jest taka wiosenna. Tak, takie skojarzenie wywołuje. Jest przygotowana dla całej rodziny. Zobacz składniki. 





Składniki: 

  • ziemniaki młode
  • groszek zielony 
  • brukselka
  • marchew 
  • włoszczyzna (z wyłączeniem wcześniej dodanej marchwi)
  • mięso na wywar (tutaj biodrówka wieprzowa) 
  • przyprawy: sól, liść laurowy, pieprz czarny
Przepis: 

Pojemność wywaru podstawowego to minimum dwa litry. Ilość mięsa to ok. 600 g. Zaczynamy od obgotowania mięsa. Do momentu zagotowania gotuj na "normalnym" ogniu, po dodaniu warzyw na małym. Ziemniaki, ok. 500 g, obierz i pokrój w kostkę, nie najmniejszą. Całą włoszczyznę umyj, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru. Dosyp przypraw i dwie, trzy łyżki groszku zielonego, 200 g brukselki, i dwie marchewki, pokrojone w słupki. Gotuj do miękkości ziemniaków i marchwi. Podawaj jak na zdjęciu lub zblendowane. 

Wskazówki:
  • jeśli dodasz ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, maluchom łatwiej będzie chwytać składniki zupy ( w myśl BLW)
  • mięso podane w przepisie nadaje zupie pewną kleistość, klarowność
  • fasolką szparagowa i groszek dodane są, aby urozmaicić dziecku smaki i wygląd warzyw na tacy lub stoliku
  • opcja zupy zblendowanej zjadliwa jest najbardziej przez dzieci 0-1 r.ż
Smacznego! 

Komentarze