Bezglutenowe placki owocowe
Mogę śmiało powiedzieć, placki z odzysku. W życiu takich nie jadłam, a warto było eksperymentować. Placuszki owocowe to super pomysł na przekąskę jak i danie główne. Zdecyduj tylko, jak chcesz je podać i czy będą do niego dodatki. Zapraszam po bardzo krótki przepis.
Jeśli macie w zwyczaju piec albo gotować owoce, a to na kompot, a to na deser, i zwyczajnie zostaną w kuchni, polecam wykorzystać je do tych placków! Składniki główne, raptem dwa.
No zerknijcie sami!
Składniki:
owoce: gruszka, jabłko, truskawka
ziemniaki
Przepis:
Ugotowane owoce w ilości po dwie sztuki (gruszka, jabłko) i jednej garści (truskawki), połączyć z obgotowanymi ziemniakami (5 dużych ugniecionych). Całość zblendować. Jeśli uznasz, że masa jest zbyt sucha dodaj troszkę kompotu/płynu owocowego. Masa powinna być jednolita i lejąca. Gęstsza od tych na naleśniki. Olej rozgrzej na patelni, i smaż placki o niewielkich rozmiarach. Jeśli chcesz jednego większego placka, o mniejszej intensywności smaku owocowego, dodaj mąki ziemniaczanej. Dopraw cynamonem. Gotowe placki odsącz na papierze, jeśli jest taka potrzeba.
Wskazówki:
- im więcej owocu, tym placki są bardziej aromatyczne
- mniejsze placki są łatwiejsze w obsłudze na patelni, zachowują kształt, szybciej są gotowe
- z dodatków najlepiej sprawdził się: banan, jogurt, konfitura malinowa
Mam nadzieję, że jeśli przyjdzie wam wymyślić szybkie danie z odzysku, to właśnie ta propozycja przyjdzie wam do głowy.
Smacznego!
Chyba własnie wynalazłaś zupełnie nowy przepis, bo takiego jeszcze nie znałam :-)
OdpowiedzUsuńGaja dla mnie spontaniczny, to się nim dzielę. :)
UsuńTaki z cyklu #niemarnuje. Bo po co?
Ściskam!
Smacznie się prezentują
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńWyszły też niczego sobie. :P
Zupełnie serio, im mniej mąki a więcej ziemniaków są lepsze.