Pesto rzodkiewkowo-szczypiorkowe


Dużym zaskoczeniem była dla mnie ostatnia odsłona pesto, będąca oczywiście eksperymentalnym pomysłem. Idąc dalej, powstała modyfikacja pierwszej odsłony rzodkiewkowej pasty. Wypróbowany, przetestowany i skonsultowany przepis zamieszczam dzisiaj na blogu. Serdecznie was zachęcam. U mnie w domu, w obecnej chwili, pasta obowiązkowo pojawiająca się na nowo, zaraz po skończeniu poprzedniej. 



 Składniki na pesto rzodkiewkowo-szczypiorkowe:

  • liście rzodkiewki 
  • pęczek szczypiorku
  • oliwa z oliwek
  • nasiona słonecznika
  • pieprz biały, sól, oregano
  • czosnek 

Przepis:
Wszystkie składniki zielone umyć, wstępnie posiekać. Liści rzodkiewki z jednego dużego pęczka na pewno wystarczy. Wszystko umieścić w naczyniu, doprawić, wlać ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek, dosypać 1/2 szklanki nasion słonecznika, wrzucić czosnek (2 ząbki) i blendować. Po konsystencji pasty zobaczycie czy potrzeba wam jeszcze oliwy, w razie potrzeby dodać. 


Wskazówki: 
Pastę dobrze schłodzić w lodówce i "dać przejść" aromatom. Mówię wam pycha!

Ta odsłona pesto to kolejny powód aby posmarować pieczywo nowym dodatkiem. Przemycacie zieleninę, odkrywacie nowe smaki i połączenia. No cóż, więcej nie powiem, sami spróbujcie. A jeśli chcecie wypróbować obydwa rodzaje pesto, jedno macie w tym wpisie, a po drugi kliknijcie tutaj

Ciekawe, która pasta bardziej przypadnie wam do gustu?

Życzę wam i waszym gościom smacznego!

Komentarze

  1. bardzo ciekawa baza pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega temat! Slinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, z chęcią wypróbujemy ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, uwielbiam pesto a takiego jeszcze nie miałam okazji jeść - super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis. Muszę go przetestować w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda ta potrawa, w ten weekend muszę ją wykonać, uwielbiam pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przydatny przepis! Zupka idealna na jesienne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się przyda i zasmakujesz Magdaleno. Na zupkę przepis podsyłam tutaj: https://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2017/10/zupa-z-dyni-po-chopsku.html
      Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Bardzo łatwe w przyrządzeniu a z czym bardzo dobrze smakuje takie pesto ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Najczęściej podaję je do mięsa na zimno. Jeśli wolałbyś zjeść w wersji wege to pesto sprawdzi się jako sos do zapiekanki z ziemniaków albo do warzyw z wody, np.: fasolki szparagowej.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bogaty skład tego pesto! Widzę, że łatwe w tworzeniu. Dzięki za wskazówki, na pewno skorzystam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.