Sałatka z pomidorem i soczewicą - wersja lunchbox
Pomidorki smacznie, tanie i soczyste. Dlaczego nie zabrać ich ze sobą do pracy? Sałatka szybka w przygotowaniu. Sycąca. Lekka. Przecież pomidor nie musi być tylko dodatkiem do kanapki. Zapraszam!
Składniki:
- sałata masłowa - 5 dużych liści
- pomidor - 180 g (średni)
- soczewica - 1/2 szklanki
- szczypiorek - 2 łyżki (10g)
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
Przepis: Sałatę umyć,postrzępić. Szczypiorek i pomidor umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Skropić oliwą z oliwek. I gotowe!
Wskazówki do przyrządzania sałatki:
Nie dodałam do niej żadnej przyprawy, ponieważ soczewica była konserwowa a więc odrobinę słona,a ostrości nadaje szczypiorek. Z pomidorami świetnie łączy się smakowo oliwa z oliwek, stąd dodatek przypraw był niepotrzebny.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 252 kcal
Białko: 12,5 g
Węglowodany: 30,6 g
Tłuszcze: 11,7 g
Błonnik: 6,3 g
rewelacyjna propozycja
OdpowiedzUsuńW takiej postaci lubię soczewicę najbardziej :) Ada
OdpowiedzUsuńmusi byc smaczne , lubię takie sałatki do pracy:)
OdpowiedzUsuńProste i bardzo smaczne. Ja pomidory jem bez skórki, więc zawsze mam troszkę więcej pracy, ale pomysł super ! :)
OdpowiedzUsuńna lato prostota wskazana :)
OdpowiedzUsuńJestem zafascynowana, zakochana w tej książce! Zdecydowanie mój numer 1 od kilku dobrych lat żadna książka mnie tak nie zaskoczyła :) Przeczytałam już 5 razy :D i za każdym razem odkrywam coś nowego.
OdpowiedzUsuńTakże jestem pod wrażeniem, wpadła mi w ręce kiedy jej potrzebowałam. Teraz przekazałam ją dalej. Kiedy do mnie wróci, przeczytam ją znów. :D
UsuńKsiążka tak średnio mi przypadła do gustu, ale na pewno warto przeczytać
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo pysznie :)pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńuuuuu, czekam na dobre pomidorki :)
OdpowiedzUsuń