Ciasteczka jaglane na mleczku kokosowym
Pewnie słyszeliście o tym,że kaszę jaglaną można wykorzystać na słodko i słono. Mnie wpadł do głowy wypiek słodki, z bakaliami z dodatkiem mleczka kokosowego. Może przyda się komuś kto mleka krowiego nie lubi/nie może, i na gluten też uważać powinien. A może po prostu ktoś zechce przetestować?
Składniki:
- kasza jaglana 1 szklanka (suchej masy)
- 1 jajko kl.M
- mleczko kokosowe
- morele suszone (100-200g)
- rodzynki (100-200g)
- opcjonalnie miód (1-2 łyżki)
Ps. Placki będą parować, dobrze jest je opiekać z obydwu stron, na złoty kolor.
Bardzo ciekawy przepis! Na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham słodycze ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis! kolejny pomysł na kaszę jaglaną, już wiem, że będą mi smakowały:)
OdpowiedzUsuńSuper, coś oryginalnego. No i moja jaglana :D
OdpowiedzUsuńpiec je jakoś? w ilu stopniach jeśli tak?
OdpowiedzUsuńTak, piec :). Odparować piekarnik podczas pieczenia (uchylić drzwi od piekarnika). Testowałam w temperaturze 180 C, ok.20-30 minut. Kolor złoty lub brązowy decydował o wyjęciu.
UsuńPiekłam na papierze, nie folii.