Grillllujecie?
Zdrowe i smaczne grillowanie.
Kilka zasad przygotowania i obróbki mięsa, przede wszystkim po to,aby nie truć siebie i gości szkodliwymi substancjami rakotwórczymi,węglowodorami aromatycznymi, nadtlenkami lipidowymi i wolnymi rodnikami.
Niezła litania, wiem, dlatego przeczytaj co możesz zrobić, żeby zmienić grilla na bardziej smacznego i zdrowego.
Po pierwsze MARYNOWANIE
- zmiękcza mięso
- zatrzymuje smak
- w postaci suchych przypraw-rozmaryn, kurkuma,imbir- neutralizują szkodliwe związki powstające w mięsie podczas grillowania.
(powodują wytwarzanie szkodliwych związków podczas grillowania)
- nie stosuj wyrobów mięsnych konserwowanych azotynem sodu (E250)
- zamień wołowinę na wieprzowinę i drób, ich obróbka jest krótsza, i wytwarzanych jest mniej związków trujących
- w mięsach peklowanych i wędzonych poddawanych obróbce termicznej na grillu powstają rakotwócze nitrozoaminy.
Po trzecie TECHNIKA GRILLOWANIA
- używaj węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych.
- mięso kładź na żar, a nie na żywy ogień
- dobrze jest użyć tacek aluminiowych pod mięsa, ponieważ skapujący tłuszcz wydziela substancje o których mowa była wcześniej.
- mięso wyjęte wcześniej z lodówki, szybciej się upiecze, a środek na pewno nie zostanie surowy.
Jeśli chcecie wiedzieć więcej w tym temacie, zachęcam do lektury.
.
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.