Tarta z kremem bananowym (bez cukru)
I nareszcie tarta zagościła u mnie w kuchni. Ile to czasu upłynęło odkąd postanowiłam zrobić jakąkolwiek. Oczywiście musiałam eksperymentować, nie mogłam się powstrzymać. :D Tym razem wypadło na kruche ciasto z użyciem mąki żytniej i słodziutki krem bez użycia cukru. Zapraszam po przepis!
Przepis na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 2 jajka
- 1/4 szkl. oleju
- bardzo duuuużo wiórków kokosowych - na poważnie..100 g :D
- 900 g bananów
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
W przypadku ciasta wszystkie składniki wymieszać ze sobą, tak aby konsystencja była dosyć zbita i dała się formować. Ułożyć ciasto w formie, aby było po upieczeniu do wypełnienia kremem. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 170 C, ok.30 minut. Do zrumienienia.
Banany zmiksować z odrobiną wody mineralnej (kilka łyżek). Dodać budyń w proszku, i wymieszać. Całość wlać do upieczonej tarty, i wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika. Dla podpieczenia, zrumienienia. Zmniejszyć temperaturę.
Wskazówki do tarty:
Podczas pieczenia na wierzchu ciasta może pojawić się bardzo cienka warstwa tłuszczu (z wiórków i z oleju), wystarczy wyjąć tartę pod koniec pieczenia, i odsączyć płyn papierowym ręcznikiem.
Pozostawić do ostudzenia, udekorować. I gotowe!
Pychotka, spróbujcie!
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńo żesz dziś jak starczy mi czasu to zrobię to cudo!
OdpowiedzUsuńW zyciu bym nie powiedziała, że to z bananami ;)
OdpowiedzUsuńHihi, sama nie wierzę jak patrzę na zdjęcia. :) Zachęcam do spróbowania.
UsuńTroszkę cieniutke to ciasto. Ja bym postawiła na większą ilość ciasta.
OdpowiedzUsuńHmm... gdybym nie eksperymentowała, to może ciasto byłoby grubsze. :) A tak wystarczy następnym razem dodać więcej mąki i jajka. I gotowe!
UsuńŚwietny pomysł - czy budyń też był bez dodatku cukru?
OdpowiedzUsuńCiekawe spostrzeżenie. Udało mi się użyć budyniu bez cukru. Jedynym "słodzikiem" był aromat waniliowy. :)
UsuńTo budyń Gellwe waniliowy.
Ciekawy przepis, mąka żytnia chyba w dość niecodziennym wydaniu, bo zwykle używana jest do wypieku pieczywa, ale na pewno wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuń