niedziela, 25 maja 2014

Pieczarki, gdy masz ich więcej... pomysł na szybkie śniadanie i łatwy obiad


Czy dodatek pieczarki na śniadanie może być lepszy od avocado? Albo podanie pieczarki zamiast brokuła do obiadu? W niektórych zestawieniach biorąc pod uwagę wartość odżywczą posiłku oczywiście,że tak może być! 
Dzisiaj dwa przykłady, zapraszam!

Opcja 1 śniadaniowa to wykorzystanie pieczarek do jajecznicy z dodatkiem groszku zielonego. Potrawa szybka i sycąca za sprawą dużej ilości białka i błonnika w posiłku. Ponadto pieczarka wzbogaca śniadanie o mikroskładnik jakim jest miedź bardziej niż wspomniane wcześniej avocado albo groszek zielony!


Mikroskładnik - miedź
Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, w prawidłowym gojeniu się ran. Uczestniczy we wchłanianiu i transporcie żelaza, a także metabolizmie kwasów tłuszczowych. Jest niezbędna do tworzenia się melaniny, pigmentu decydującego o kolorze włosów i skóry.

Opcja 2 obiadowa to zapiekanka makaronowa.


W jej składzie znajdziecie: makaron, kukurydzę, pieczarki, zalewę (kefir, imbir, papryka słodka,sól) i gotowe.Ach i jeszcze ser żółty, którym posypałam zapiekankę już na sam koniec pieczenia. Wszystko upieczone w 30 minut, w 160 st., bez termoobiegu.


W tej obiadowej propozycji pieczarka pokrywa ok.60% dziennego zapotrzebowania na ryboflawinę, czyli witaminę B2. Uczestniczy ona w uwalnianiu energii z węglowodanów, białek i tłuszczu. I porównując wartość odżywczą pieczarki np.: do brokuła, jako częstego dodatku obiadowego, jest ona lepszym źródłem tej witaminy.


Jak dotąd najczęściej pieczarki używałam w jajecznicy, czyli w opcji śniadaniowej. A Wy jak je najczęściej przyrządzacie?

Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. świetne jest ricotto, czyli ryż barwiony curry ze smażonymi pieczarkami i cebulką, czasami dodaję tu też paprykę, albo brokuła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nowe słowo w moim menu! Ricotto! Do wypróbowania. :D Dzięki.

      Usuń
  2. pieczarek nigdy dość, nie mają w sobie jakiś super wartości odżywczych ale bardzo je lubię w każdej formie w kuchni więc z pomysłów na pewno skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzyby faktycznie bombą makroskładnikową to może i nie są. Najczęściej stosowane są przez większość jako dodatek estetyczny i poprawiający walory smakowe.

      Jednak przyglądając się zawartości witamin z grupy B, bardzo łatwo pokryć dzienne zapotrzebowanie w 2 porcjach pieczarek w posiłku. :)

      Cieszę się,że przepis się podoba! :)

      Usuń
  3. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja w ogóle jem za mało pieczarek, więc chętnie wypróbuję Twoje pomysły.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jenyyy no patrzyłam się w sklepie na te ładne pieczarki! Dlaczego ja ich nie wzięłam! Patent z jajecznicą wykorzystam na 100%! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.