piątek, 18 kwietnia 2014

Ciastka z jabłkogruszką i płatkami gryczanymi (bez cukru)

Słuchajcie naszło mnie! Miałam ochotę na jakąś przekąskę popołudniu, i nie w głowie mi były owoce albo budynie. Znalazłam płatki gryczane, i o to, co wycudowałam w ciągu 20 minut. A starczyło na więcej niż jeden podwieczorek.

Przepis:
  • cała paczka płatków gryczanych (200g)
  • 2 jajka- ale to była klasa XL
  • 1 jabłkogruszka*
  • żurawina (30-40g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 ml)

Oczywiście wszystko dzieje się w jednym naczyniu, najlepiej głębszej misce. Jaja,żurawinę i żurawinę wymieszać razem. Jabłkogruszkę zetrzeć na tarce i dodać do masy. Ułożyć-wylać całość na tacy, wyłożonej pergaminem.
Piec w 160 st.C, ok.15 minut.

Uwagi: Piekłam z termoobiegiem, zgapiłam się i brzegi nieco się przypaliły. :P 
* Jabłkogruszka- odmiana jabłka twardego, soczystego, o smaku gruszki.


Ciasto po upieczeniu,było jedną dużą formą, dlatego pokroiłam ją na mniejsze prostokątne kawałki. Inwencja należy do Was, chociaż nie da się uformować zbyt wymyślnych struktur, niż kwadraty, prostokąty, trójkąty etc. bo tekstura ciasta na to nie pozwala.

Propozycja podania:
Wyszło ich z 40 sztuk, ale przyznaję zapomniałam policzyć. Zabierać je można jako przekąskę na II śniadanie, podwieczorek. Albo pokruszyć i dodać do jogurtu na I śniadanie, jako produkt zbożowy.

Wartość energetyczna 1 ciastka (17,5 g)/ 4 ciastek (70 g):

Energia: 32,3 kcal/ 129,2 kcal
Białko: 0,83 g/ 3,32 g 
Tłuszcz: 1,05 g/ 4,2 g 
Węglowodany: 5,59 g/ 22,36 g 
Błonnik: 0,80/ 3,20 g

Nie pozostaje mi już nic innego, jak życzyć smacznego zakąszania! :)

3 komentarze:

  1. A nie jadłam jeszcze płatków gryczanych ! Świetna przekąska nie tylko dla mnie ale i na długi spacer z córką :) Już dodałam do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością zrobię po świętach, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.