Babeczki z płatków gryczanych (bez glutenu, bez mleka)


Ostatnio serwowałam ciasteczka z ciasta francuskiego, bo przecież czasem można troszkę zgrzeszyć? A tak zupełnie serio "chodziło za mną" to ciasto. Dzisiaj znowu eksperymentowałam, ale już bardziej zdrowo! W domu znalazłam płatki gryczane, morele, jajka i najważniejsze foremki do babeczek :) A skoro zbliżają się walentynki, to serca na pewno się przydadzą.

Składniki na duuużo babeczek:
  • 3 jajka
  • paczka 200g płatków gryczanych
  • miód (3 łyżeczki)
  • cukier wanilinowy (3 łyżeczki)- następnym razem go pominę
  • morele, paczka 200g 
  • olej rzepakowy 0,5 szklanki
  • orzechy włoskie (u mnie dwie garście)
  • opcjonalnie odrobina wody, przy mieszaniu ciasta
Wydawałoby się że dużo tej słodyczy, ale były wg mnie akurat. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Tylko morele namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie,odsączyć i pokroić w drobną kostkę.A orzechy stłuc na drobno. Wszystko wymieszać, i nakładać do foremek. Piec ok.20 minut, w 160 C, na termoobiegu.
A tak babeczka wygląda po przekrojeniu. 

Ciekawa jestem czy Wam przypasują babki? Dzięki orzechom mają fajną chrupiącą teksturę, taką przypominającą falafel.
Babeczek wyszło tyle, że mogłam je zjeść na podwieczorek, na drugi dzień na śniadanie. No i oczywiście mogłam się z kimś podzielić :)

To był mój pierwszy raz z foremkami silikonowymi, i na pewno jeszcze powtórzę tą współpracę! W porównaniu z metalowymi, silikon jest łatwiejszy w użyciu i myciu. A przecież po pieczeniu trzeba posprzątać, sesesese :)

Używacie silikonowych foremek?

Drugie śniadanie w pracyŚniadanie mistrzów Słodkie Walentynki 2014

10 komentarzy:

  1. Używam tylko silikonowych, choć nie mam tak pięknych serduszek. Wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak czekoladowe ;) mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam przepisy, które nie wymagają spędzania połowy dnia w kuchni <3 Wyglądają pysznie i czuję, że zostaną wypróbowane przy najbliższej okazji. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki cudowny blog!!! :D Zrobię wszystko, zjem wszystko! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. To swietny przepis na zdrowy podwieczorek dla dzieci. Choc jak nie dodasz cukru, to pewnie dzieci tego nie zjedza. Pozdrawiam Hardaska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak będzie. Choć nic nie stoi na przeszkodzie,żeby zamienić cukier na więcej miodu :)

      Usuń
  6. Mniam, narobiłaś ochoty :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety, hipermarkety wykorzystują nasze słabości a układ produktów w żadnym z nich nie jest przypadkowy - np. w większości warzywa i owoce są tuż przy wejściu, bo jeśli konsument na początku wybierze produkty zdrowe, łatwiej potem usprawiedliwi wybór tych już mniej zdrowszych.

    Babeczki wyglądają smakowicie. Posiadam foremki silikonowe, ale rzadko z nich korzystam, zdecydowanie wolę tradycyjną blachę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciekawe, co napisałaś. "Konsument łatwiej się usprawiedliwi" tego postępku nie uwzględniałam, myśląc o zakupach w markecie.

      Usuń
  8. Polecam ten przepis ! Właśnie dzisiaj upiekłam babeczki z tego przepisu dodając do niego jeszcze wiórki kokosowe, wyszło pyszne, mam nadzieję że moi goście też będą zachwyceni ;) Pozdrawiam, Justyna

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.