niedziela, 1 grudnia 2013

Ciasto bajaderka marchewkowo-gruszkowa (bez mąki, cukru)

Długo zapowiada bajadera bezglutenowa już jest. Nowy dietetyczny eksperyment bez mąki i bez cukru! Serwuję Wam dzisiaj wiórki marchewkowe-odsłona 2. :)
Przepis na ciasto jest bardzo prosty:

  • wiórki z marchewki (mnie akurat znowu zostały po przygotowaniu soku marchewkowego :P )- 500g
  • gruszka- 4 małe sztuki
  • orzechy włoskie zmielone- 200 g
  • aromat do ciasta
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Całą masę wymieszać, marchew podczas mieszania, nabiera taką plastyczną tekturę. Potem wyłożyć w formie do pieczenia typu keksówka. Poprzebijać palcami masę, tak jak na zdjęciu. I piec ok.40 min. w temperaturze 180 st. 


Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Na skutek plastelinowej formy jaką przybrało, przyłatano mu nazwę: bajaderka. I właściwie jest ona bardzo trafna, poza jedyną rzeczą, forma kulkowej bajaderki to to nie jest :P
Wiem,że ciasto jeszcze u mnie zagości, i być może wtedy pokuszę się o uformowanie bajaderkowych kuleczek?

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji: Podróżuj i jedz zdrowo.

5 komentarzy:

  1. ooo, ceiakwe co na to mój uzależniony od bajaderek narzeczony ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jula, mój Tester, był mile zaskoczony,i wciąż pytał: naprawdę tutaj nie ma cukru? Jeśli ktoś lubi bajaderki to szczerze zachęcam do spróbowania słodkiej warzywno-owocowej alternatywy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba przyznać,że wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Gosiu :) Zachęcam do wypróbowania bajaderki.

      Usuń
  4. Mniam, to też muszę zrobić! jak ja bym sobie teraz taka bajadereczkę zjadła mmmm

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.