Ciasto bajaderka marchewkowo-gruszkowa (bez mąki, cukru)
Długo zapowiada bajadera bezglutenowa już jest. Nowy dietetyczny eksperyment bez mąki i bez cukru! Serwuję Wam dzisiaj wiórki marchewkowe-odsłona 2. :)
Przepis na ciasto jest bardzo prosty:
Przepis bierze udział w akcji: Podróżuj i jedz zdrowo.
Przepis na ciasto jest bardzo prosty:
- wiórki z marchewki (mnie akurat znowu zostały po przygotowaniu soku marchewkowego :P )- 500g
- gruszka- 4 małe sztuki
- orzechy włoskie zmielone- 200 g
- aromat do ciasta
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Całą masę wymieszać, marchew podczas mieszania, nabiera taką plastyczną tekturę. Potem wyłożyć w formie do pieczenia typu keksówka. Poprzebijać palcami masę, tak jak na zdjęciu. I piec ok.40 min. w temperaturze 180 st.
Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Na skutek plastelinowej formy jaką przybrało, przyłatano mu nazwę: bajaderka. I właściwie jest ona bardzo trafna, poza jedyną rzeczą, forma kulkowej bajaderki to to nie jest :P
Wiem,że ciasto jeszcze u mnie zagości, i być może wtedy pokuszę się o uformowanie bajaderkowych kuleczek?
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji: Podróżuj i jedz zdrowo.
ooo, ceiakwe co na to mój uzależniony od bajaderek narzeczony ;)
OdpowiedzUsuńJula, mój Tester, był mile zaskoczony,i wciąż pytał: naprawdę tutaj nie ma cukru? Jeśli ktoś lubi bajaderki to szczerze zachęcam do spróbowania słodkiej warzywno-owocowej alternatywy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać,że wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosiu :) Zachęcam do wypróbowania bajaderki.
UsuńMniam, to też muszę zrobić! jak ja bym sobie teraz taka bajadereczkę zjadła mmmm
OdpowiedzUsuń