Grillllujecie?

Zdrowe i smaczne grillowanie.


Kilka zasad przygotowania i obróbki mięsa, przede wszystkim po to,aby nie truć siebie i gości szkodliwymi substancjami rakotwórczymi,węglowodorami aromatycznymi, nadtlenkami lipidowymi i wolnymi rodnikami.
Niezła litania, wiem, dlatego przeczytaj co możesz zrobić, żeby zmienić grilla na bardziej smacznego i zdrowego.
Po pierwsze MARYNOWANIE
  • zmiękcza mięso
  • zatrzymuje smak
  • w postaci suchych przypraw-rozmaryn, kurkuma,imbir- neutralizują szkodliwe związki powstające w mięsie podczas grillowania.
Po drugie UNIKAJ KONSERWANTÓW 
(powodują wytwarzanie szkodliwych związków podczas grillowania)
  • nie stosuj wyrobów mięsnych konserwowanych azotynem sodu (E250)
  • zamień wołowinę na wieprzowinę i drób, ich obróbka jest krótsza, i wytwarzanych jest mniej związków trujących
  • w mięsach peklowanych i wędzonych poddawanych obróbce termicznej na grillu powstają rakotwócze nitrozoaminy.
Po trzecie TECHNIKA GRILLOWANIA
  • używaj węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych. 
  • mięso kładź na żar, a nie na żywy ogień
  • dobrze jest użyć tacek aluminiowych pod mięsa, ponieważ skapujący tłuszcz wydziela substancje o których mowa była wcześniej.
  • mięso wyjęte wcześniej z lodówki, szybciej się upiecze, a środek na pewno nie zostanie surowy.
Jeśli chcecie wiedzieć więcej w tym temacie, zachęcam do lektury.
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.