Wody smakowe (Pogotowie kulinarne ZWŁ)


Ostatnie upały zainspirowały mnie do stworzenia wpisu o wodzie smakowej, i zaskoczę cię, także słodzonej. Czytelnicy na ZdrowiwŁodzi Facebook zwracają uwagę na trud w piciu wody bez smaku, bez dodatków. Co zrobić aby zmienić smak wody i nie dodać do całodziennego bilansu kalorycznego zbędnych kalorii. Sprawdź, co przygotowałam dla ciebie w następnym pogotowiu kulinarnym ZWŁ. 
Zacznę od tego, że większość wód smakowych zawiera cukier, substancje słodzące, substancje konserwujące i aromaty...sztuczne. Jedynie niewielka ich część, jeśli nie kilka sztuk nadałaby się do polecenia. Chcę ci powiedzieć, że jeśli mogę polecić ci wodę, która jest naturalna, ma jakiś smak, to możesz ją zrobić także samodzielnie. Zobacz!


WODA OWOCOWA

W każdej wersji przygotowujesz litr wody: źródlanej, mineralnej, przegotowanej lub przefiltrowanej. Ilość owoców jest dowolna, w punktach podaję ilości minimalne, dzięki którym wyczujesz zmieniony smak wody. 

  • truskawki, maliny, jeżyny - po 6-8 sztuk, odświeżają wodę, nadają lekko słodki smak
  • cytryna, limonka, ogórek - po 1 sztuce, w tym owoc podzielić na pół, wykorzystać sok, a pozostałą część pokroić w plastry i umieścić w karafce z wodą,
  • suszone płatki kokosa - garstka (ok.20g) zamoczone uprzednio na kilka godzin w niewielkiej ilości wody
  • arbuz - najlepiej sprawdzi się jego zblendowanie i połączenie z wodą, schłodzenie kilkugodzinne to wariant najsmaczniejszy. Łączyć go możesz z truskawkami. 
  • melon - nie wymaga blendowania, 1/4 średniej wielkości owocu w zupełności wystarczy. Pokrój go w plastry i zalej wodą na kilka godzin.

WODA ZIOŁOWA 

Używając ziół do wody smakowej możesz wykorzystać zioła suszone i świeże. Te drugie są przyjemniejsze dla oka i bardziej aromatyczne. Te zamieszczone poniżej możesz w powodzeniem wykorzystać.

  • mięta, melisa, pokrzywa - na jeden litr wody ok. 8 listków wystarczy. Obydwa zioła możesz także uprzednio zaparzyć, jeśli korzystasz z suszonych,
  • bazylia, rozmaryn, tymianek - świetnie smakują z truskawkami, cytryną, 
  • cynamon i imbir - to także ciekawe dodatki do wód smakowych. Imbiru wystarczy dodać 2 cm plaster a cynamonu możesz dodać całą laskę. 

Wskazówki do przygotowania wód smakowych:
  • każda woda na pewno zmieni swój smak, jeśli schłodzisz ją w lodówce przynajmniej 2-3 godziny,
  • owoce dodawane do wody mogą być surowe lub mrożone,
  • mrożone owoce truskawek, malin, wiśni i porzeczek postawione w temperaturze pokojowej oddają gęsty naturalny sok, który z powodzeniem możesz wykorzystać, jeśli nie chcesz pływających owoców w wodzie,
  • wodę możesz także schłodzić kostkami lodu lub zblendowanymi zmrożonymi w kostkę owocami,
  • słodzenie wody (miodem, ksylitolem, stewią) wykonuj przed ochłodzeniem napoju,
  • laska cynamonu nie oddaje aromatu za każdym razem gdy przyrządzasz nową wodę, wystarczy jej na dwa intensywne razy.
Wszystkie dodatki i wskazówki dla zrobienia domowej wody smakowej są podane dla osób zdrowych. 

Smacznego! 


Komentarze