Spaghetti na ostro


Tym razem makaron w wersji czystej. Nazwany jest tak dość przewrotnie, bo to nie jest sam makaron ale z dodatkami. Oprawiony delikatnymi warzywnymi dodatkami i doprawiony ostrą nutą pieprzu kajeńskiego, aby nie było za nudno. Zapraszam po więcej! 



Danie makaronowe nada się do spożycia na zimno i na ciepło. Jednak tej propozycji zdecydowanie służy choć lekkie podgrzanie. Jeśli będziecie potrzebować zjeść je w terenie z lunchboxa polecam zrezygnować z dodawania jajka. 

Składniki: 
  • makaron spaghetti 
  • oliwa z oliwek 
  • suszone pomidory
  • mozzarella
  • czosnek
  • wywar warzywny (ok.1 szklanki)
  • pieprz cayenne
  • bazylia 
  • sól
  • jajko (opcjonalnie)
  • ocet balsamiczny




Przepis:

Czosnek pokroić w cienki plastry, usmażyć na oliwie na złoty kolor. Ugotowany i posolony makaron dodać do czosnku. Podlać wywarem warzywnym, poddusić chwilę. Po odparowaniu wywaru dołożyć poszarpanej mozzarelli, doprawić pieprzem cayenne, bazylią. Jeśli decydujesz się na dodanie jajka, bo potrzebna będzie większa porcja białka w tym zestawie, najpierw dodaj jajo, wymieszaj z makaronem a potem dorzuć mozzarellę. 
Podawać najlepiej na ciepło. Dla lubiących smaki włoski, polecam ocet balsamiczny do skropienia dania na talerzu. 

Prostota wydobywająca należyty smak! Więcej nie powiem. :) 

Smacznego! 


Komentarze