Słodkie smoothie szpinakowe (bez cukru)
Zielono mi naprawdę! Idzie ciepełko, więcej zieleniny na rynku do kupienia, i trach...cały szpinak już w torebce. Ale jak go wykorzystać? Najlepiej na słodko i bez dodatku cukru. Padło na smoothie!
- szpinak 150g
- jabłko 200 g (u mnie dwie malutkie sztuki LIGOL)
- pomarańcza 1/2 szt.
- napój ryżowy 200 ml
- chore na reumatyzm
- dnę moczanową
- kamicę nerkową
- mające problemy z tarczycą
Przepis jak zawsze prosty, niemalże robi się sam :)
Składniki:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zalać mlekiem, i gotowe! Wspominałam o słodkości? Dodatek napoju ryżowego powinien Wam ją zapewnić.
Wartość energetyczna dla 1 porcji (250 ml):
Energia: 142,5 kcal
Białko: 6,45 g
Węglowodany: 27,85g
Tłuszcze: 2,85 g
Szpinak nie dla wszystkich....
Z racji tego,że szpinak to wspaniałe źródło witamin A,C,E, oraz magnezu warto go spożywać. Jednak na uwadze powinniśmy mieć ilość kwasu szczawiowego, którego powinny unikać albo dobrze rozliczać osoby:
Pozostałym szpinak nie powinien zaszkodzić, oczywiście pamiętamy o umiarze. :)
Uwagi: Wchłanianie witamin A i E nie wymaga dodatkowych porcji tłuszczu, ponieważ w napoju ryżowym jest obecny olej słonecznikowy.
Smacznego!
Szpinak i jabłko, połączenie idealne :-)
OdpowiedzUsuńSzpinak jest cudowny! Na początku można mieć obawy co do smaku, ale jest to kwestia przyzwyczajenia.
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/
no na taki napój to ja wpraszam się bez zapowiedzi:)
OdpowiedzUsuńkolor bajeczny
OdpowiedzUsuńW takim towarzystwie pomarańczy i jabłka to nawet szpinak by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńCoz za zieleń! Jestem w szoku ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak, mogłabym go jeść na okrągło ;)
UsuńSzpinak na słodko? Wow, koniecznie spróbuję!
OdpowiedzUsuńhmm ciekawe, muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńsuper! Zielone koktajle istna bomba witaminowa!
OdpowiedzUsuń