Zioło na bóle brzucha i wzdęcia.
Koper (fenkuł) włoski
Koper włoski lub fenkuł włoski, gatunek z rodziny selerowatych. Owoce mają ostry smak i silny słodkawy zapach podobny do anyżku. Kiedyś fenkuł rósł w rejonie Morza Śródziemnego i w Azji, ale rozprzestrzenił się w obu Amerykach i Australii
Surowcem zielarskim są suche owoce.
Lecznicze działanie kopru :
- wiatropędnie
- przeciwskurczowo (również podczas menstruacji)
- pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego
- przeciwkaszlowo (wykrztuśnie)
- przeciwdrobnoustrojowo
Stosowano go również jako pierwszy środek w kolce niemowlęcej.
Napar z kopru (ew. z rumiankiem) jest skuteczny, bo pomaga przy bolesnych skurczach i wzdęciach. Jest dobrze tolerowany i ma przyjemny zapach.
Koper włoski w kuchni: nasiona są używane jako aromatyczna przyprawa, do zup, sałatek, mięs, także w mieszaninie ziół.
Roślina należy do rodziny selerowatych, a jej mięsista cebulka może być spożywana na surowo, gotowana i duszona. Jest smaczna i ma mało kalorii. Fenkuł jest źródłem witamin (C, B1, kwasu foliowego) i minerałów (szczególnie potasu).
Źródło:
Wawer I., "Farmacja praktyczna", 06/2012
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.