O mnie u Was, z Wami, wspomnienia dzięki Wam

  • WARSZTATY "SMACZNIE,ZDROWO,OWOCOWO."
Tym razem wyjście na warsztaty pokierowało mnie do Owocni pijalnia świeżo wyciskanych soków, przy ul.Piotrkowskiej 116, w Łodzi. Szkolenie dotyczące "1000 pierwszych dni dla zdrowia" oraz konstruowanie receptur na soki warzywno-owocowe odbyło się dzięki współpracy Banku Żywności im.Marka Edelmana, Fundacji Nutricia oraz Owocnych. 
Seminarium poprowadziła dietetyk Katarzyna Siuda opowiadając o najczęstszych błędach żywieniowych dotyczących karmienia maluchów. Wyraźnie zaznaczono występowanie przekarmiania i otyłości wśród dzieci w wieku do 3 lat, a także wspomniano o nowych wytycznych żywienia dzieci. 
W drugiej części spotkania praktykowaliśmy! Pod okiem Pani Magdy tworzenie nowych receptur soków w Owocnych było fantastyczną przygodą. Uczestnicy mieszali warzywa z owocami, dodawali ziół. Smaki napojów były zaskakujące! Niejednokrotnie nie do odgadnięcia. 
Więcej informacji o kolejnych warsztatach możecie szukać na stronie Owocnych i Banku żywności (aktualności).

  • VII SESJA EKOLOGICZNA
 Spotkanie w gmachu łódzkiego liceum, z okazji sesji ekologicznej, pt.: "Czy wiesz co jesz? Hity i mity o zdrowym odżywianiu." Bardzo ciekawe przedsięwzięcie, podjęte przez pedagogów oraz uczniów XXIV LO.W roli gościa-prelegenta omówiłam istotę diet alternatywnych, a także oceniałam prace uczniów.
Uczestnicy zaprezentowali prace w postaci plakatów oraz prezentacji multimedialnych. Nie ukrywam zdumienia dla dwóch wyróżnionych uczennic, które były fenomenalnie przygotowane merytorycznie do prezentacji. Podczas sesji referatowej poruszano tematy m.in.: diety Dukana, roli błonnika w diecie, istoty przekąsek w menu nastolatka.
W trakcie spotkania odbył się również pokaz carvingu, wykonany przez uczniów Gastronomika.
Po więcej informacji zapraszam do galerii i podsumowania wydarzenia



  • ROLA I i II ŚNIADANIA
Wykłady i warsztaty dla uczennic szkoły gimnazjalnej, w województwie śląskim. Spotkanie odbyło się w licznej grupie, której towarzyszyła ożywiona dyskusja. Dlaczego? Dywagacje na temat tego czego potrzebuje nasz mózg do "sprawnego chłonięcia" nowych informacji, a także co daje jedzenie I śniadania w przypadku spowolnionego metabolizmu.



Wydarzenie związane z fotografowaniem potraw, produktów, menu wcześniej przygotowanego przez kucharzy Drukarnia Skład Wina i Chleba. Spotkanie dla m.in.: fanów kucharzenia, pracowników restauracji i blogerów. Wszystko po to,aby zdjęcia dietetycznych opcji o których czytacie na blogu, przedstawić Wam jak najkorzystniej i apetycznie. Pomysł uczestnictwa w tych warsztatach był spontaniczny,ale bardzo udany i przyniósł nowe znajomości i doświadczenia.
Więcej informacji o przedsięwzięciach fundacji Via Art znajdziecie tutaj.

Zdjęcie: Arek Dziki 

  • TYDZIEŃ ZDROWEGO ODŻYWIANIA W ŁÓDZKIM LO 
Wydarzenie związane z tematem zdrowego odżywiania, własnych mini-produkcji (typu soki warzywne lub kolorowe przekąski) oraz konkursami wiedzy. Cały tydzień uczniowie przedstawiali plakaty, prezentacje multimedialne, uczestniczyli w testach wiedzy, w duchu korzyści płynących z racjonalnego odżywiania. Rozmawialiśmy także o przyczynach i skutkach konsumpcji niezdrowych przekąsek. Słuchacze otrzymali propozycje kulinarne, które pomimo iż są słodkie lub słone, w porównaniu z produktami dostępnymi na rynku stanowią dobrą alternatywę.


Spotkanie dietetyków i studentów dietetyki z całej Polski podczas warsztatów i wykładów na SGGW. Tematem przewodnim był projekt pt.: "Mądre żywienie, zdrowe pokolenie", który adresowany będzie do dzieci i młodzieży w kraju. Więcej na zdrowepokolenie.
  • NAPOJE W DIECIE. CO NALEŻY PIĆ? 
Warsztaty dla młodzieży przeprowadzone na terenie województwa śląskiego. Wykład i zajęcia poświęcone były tematom napojów. Uczestnicy dowiedzieli się co oznacza pojęcie prawidłowe nawodnienie organizmu, rodzaje odwodnień oraz ich skutki. Dużym poruszeniem była kaloryczność wybranych napojów, które z pozoru wydają się być zdrowe i wskazane w codziennej diecie. 


To szereg atrakcyjnych wykładów z różnych dziedzin naukowych, które odbywają się w aulach wydziałów: Fizyki i Informatyki Stosowanej, Matematyki i Informatyki, Zarządzania, Biologii i Ochrony Środowiska oraz Wydziału Prawa i Administracji. Podczas pikniku odbywają się liczne pokazy eksperymentów z fizyki, chemii, biologii, konkursy z wiedzy, a także konkursy sprawnościowe, konsultacje dietetyczne,analiza składu ciała, poczęstunek w postaci bezpłatnego grilla, pokazy taneczne i wiele innych atrakcji przygotowanych przez studentów łódzkich uczelni.Więcej znajdziecie na piknik.



Projekt dotyczący zdrowego trybu życia i edukacji, zapobiegania nadwadze i otyłości oraz innym chorobom niezakaźnym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia. Więcej o tym na etykiety.





1 komentarz:

  1. Ale super! To pewnie niesamowite uczucie być częścią takich projektów! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.