Tarta jarmużowa (bez glutenu)



Ten zielony liść wart jest wykorzystania w każdej kuchni. Myślałam, że opcja koktajlowa będzie tą którą wam przedstawię. Jednak wypadło na tartę, i powiem wam, że nie żałuję! Pewnie na koktajl też przyjdzie czas. Wyszło wegetariańsko, wegańsko, i bez glutenu. Zobaczcie sami! 



Składniki: 
  • jarmuż
  • pieczarki
  • mleko sojowe
  • papryczka chilli
  • cukinia
  • marchew
  • czosnek
  • cytryna
  • sól, papryka słodka, pieprz biały
  • olej kokosowy



Przepis:

Jarmuż (200g) umieścić w woku. Dodać pokrojone w plastry pieczarki (250g), cukinię (1 sztuka), marchew (1 sztuka), czosnek (4 całe ząbki), papryczkę chilli (1 sztuka). Podlać mlekiem sojowym (ok.1/2 szklanki). Podsmażyć chwilę na średnim ogniu.Dodać olej kokosowy. Użyłam dwóch łyżeczek. Tak mamy gotowy farsz. Ciasto do tarty wykonane jest z ryżu brązowego, uprzednio ugotowanego (1 torebka). Odrobiny soli. Z posypką ze słonecznika (1 łyżka) i dodatkiem oleju kokosowego (1 łyżka).
Składniki ciasta wymieszać, uformować ciasto w formie i podpiec w 180 st.C przez 15 minut. Potem dołożyć farsz. I nadal zapiekać, około 15-25 minut, w tym samych warunkach piekarniczych (termoobieg).
Podawaj posypane kolendrą lub natką pietruszki. 


Wskazówki: 
  • jeśli chcesz żeby jarmuż miał strukturę chipsa, nie przykrywaj tarty podczas pieczenia
  • jeśli chcesz zachować kolor liści po upieczeniu, przykryj tartę folią, ewentualnie zrezygnuj z opcji pieczenia z termoobiegiem.
  • podawaj tartę z sosem, np.: takim, jak ten

Smacznego! 






Komentarze