Tarta jarmużowa (bez glutenu)
Ten zielony liść wart jest wykorzystania w każdej kuchni. Myślałam, że opcja koktajlowa będzie tą którą wam przedstawię. Jednak wypadło na tartę, i powiem wam, że nie żałuję! Pewnie na koktajl też przyjdzie czas. Wyszło wegetariańsko, wegańsko, i bez glutenu. Zobaczcie sami!
Składniki:
- jarmuż
- pieczarki
- mleko sojowe
- papryczka chilli
- cukinia
- marchew
- czosnek
- cytryna
- sól, papryka słodka, pieprz biały
- olej kokosowy
Przepis:
Jarmuż (200g) umieścić w woku. Dodać pokrojone w plastry pieczarki (250g), cukinię (1 sztuka), marchew (1 sztuka), czosnek (4 całe ząbki), papryczkę chilli (1 sztuka). Podlać mlekiem sojowym (ok.1/2 szklanki). Podsmażyć chwilę na średnim ogniu.Dodać olej kokosowy. Użyłam dwóch łyżeczek. Tak mamy gotowy farsz. Ciasto do tarty wykonane jest z ryżu brązowego, uprzednio ugotowanego (1 torebka). Odrobiny soli. Z posypką ze słonecznika (1 łyżka) i dodatkiem oleju kokosowego (1 łyżka).
Składniki ciasta wymieszać, uformować ciasto w formie i podpiec w 180 st.C przez 15 minut. Potem dołożyć farsz. I nadal zapiekać, około 15-25 minut, w tym samych warunkach piekarniczych (termoobieg).
Podawaj posypane kolendrą lub natką pietruszki.
Wskazówki:
- jeśli chcesz żeby jarmuż miał strukturę chipsa, nie przykrywaj tarty podczas pieczenia
- jeśli chcesz zachować kolor liści po upieczeniu, przykryj tartę folią, ewentualnie zrezygnuj z opcji pieczenia z termoobiegiem.
- podawaj tartę z sosem, np.: takim, jak ten.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.