Sos czosnkowy
Dawno nie było o sosach i dodatkach, a jeśli zbliża się weekend to najlepiej wypróbować sos czosnkowy. Prostota sama w sobie. Każdego lubiącego czosnek zadowoli. Nada się do zakąsek i ciepłych dań. Zapraszam was po szybki przepis i jeszcze prędkie wykonanie sosu.
Składniki na sos czosnkowy:
- śmietana 12% (zamiennie na jogurt naturalny)
- koperek
- czosnek
- sól, pieprz biały
Do sosu wykorzystałam pół kubka śmietany (ok.200 ml), 1/2 pęczka koperku, 3 ząbki czosnku (takie większe), dodałam przyprawy i zblendowałam. Oczywiście zamiast blendera świetnie sprawdzi się praska do czosnku. Każdy rządzi tym, co ma!
Wskazówki:
Moja wersja sosu czosnkowego jest rzadsza i kwaśniejsza, to znaczy bardziej lekka i orzeźwiająca. Sprawdziła się przy tym daniu, przy tej zapiekance również. Jeśli wolicie smaki łagodniejsze użyjcie śmietany 18% lub 30% odmieni to wersję waszego sosu.
Smacznego!
kocham czosnek, ale mam alergię :(
OdpowiedzUsuńJak to jest, że niektórzy mogą jeść a nie
Usuńchcą. A ty Zuza, chciałabyś skosztować a jednak alergia...
Wszystkiego dobrego!
Uwielbiam sos czosnkowy, mój ulubiony sosik ze wszystkich innych :D
OdpowiedzUsuńU mnie w domu też jeden z podstawowych. Choć na parę lat się z nim pokłóciłam. :P
UsuńCzosnek to najlepszy sos jaki jest do potraw typu fast food jak dla mnie i warto go sobie zrobić w domu bo pizzerie sporo zdzierają za kapke sosu.
OdpowiedzUsuńKażdy sos warto zrobić sobie w domu, też jestem tego zdania. Przynajmniej mamy wpływ na jego skład i smak.
UsuńPozdrawiam.
Robiony samodzielnie w domu jest chyba najlepszym sosem na świecie! Pozdrawiamy serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuńZdecydowanie!
UsuńPozdrawiam.
Ps. Mam nadzieję,że do zobaczenia. W Krakowie również bywam. Będę wiedziała gdzie zajrzeć. :)
Nie ma to jak własnoręcznie zrobiony sosik ! Dokładnie i można sobie samemu zdecydować czy chcemy wersje ostrzejszą czy nie ;) A przygotowanie to chwila także warto ;)
OdpowiedzUsuńWłasnoręczne dania i dodatki zawsze najlepsze! :)
UsuńBardzo dobry przepis ! Świetny jest taki delikatny i troszkę pikantny sos mi wyszedł. Lepszy niż z włoskiej pizzerii.
OdpowiedzUsuńNo i fajnie! Smacznego!
UsuńJak najbardziej taki sos jest lepszy i zdrowszy niż te serwowane w pizzerii do tego mamy możliwość zrobienia sobie takiego jakiego chcemy bo niektórzy wolą ostre i intensywne a niektórzy delikatne
OdpowiedzUsuńI o zdrowiu ja tutaj właśnie! :)
Usuń