Grzybowy gulasz z tymiankową nutą


Za oknem aura znowu się zmienia. Gęsty i aromatyczny gulasz mocno ją ociepla. Uwielbiam grzyby, najlepszych doznań smakowych w takich potrawach dostarczą te suszone. Czy rzeczywiście tylko one? Zapraszam was po przepis.

Gulasze i ciemne sosy, jako dania jednogarnkowe gotują się same ale długo. To wszystko działa na ich korzyść. Mięso jest bardzo miękkie, gulasz nabiera koloru i smaku. A przyprawy mają czas rozwinąć swój aromat.


Składniki:
  • mięso wołowe (tutaj pręga)
  • grzyby mrożone 
  • cebula biała
  • marchew
  • koperek (choć miała być natka pietruszki)
  • sól, tymianek, rozmaryn, pieprz biały



Przepis:
Mięso (0,8 kg) oczyścić i obsmażyć na oleju. Cebulę po mięsie także. Wszystkie składniki po smażeniu przełożyć do wysokiego garnka. Zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na maleńkim ogniu. Minimum godzinę do dwóch. Po ok.godzinie dodać marchewkę, pokrojoną drobno (4 szt.) i grzyby mrożone (750 g). Dalej gotować. Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz ziołowy, tymianek, majeranek i rozmaryn. Jeśli chcesz aby gulasz był gęstszy zagęścić go możesz mąką skrobiową. 


Wskazówki:

  • najlepiej gdy gulasz odpocznie i podgrzejesz (już doprawiony) jeszcze raz,
  • polecam nie podawać go z kaszą gryczaną (wyjątkowo ciemny sos "nie zagra" z tą ciemną kaszą)
  • podawaj z kaszami typu jęczmienna, owsiana, pęczak, posypane koperkiem
Smacznego!

Komentarze

  1. Nie mój typ smakowy, ale mimo wszystko wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie się zapowiada.
    ps. super propozycja podania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam takiego gulaszu :) Świetny smak, mocno rozgrzewający i syty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam grzyby �� Zapisuję przepis do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam tego typu gulaszu, teraz pewnie już nie zjem, bo jest za gorąco na takie potrawy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to fakt! Robi się ciepło. Jednak zachcianki to zachcianki, sezonu nie wyczuwają. :P

      Usuń
  6. gulasz uwielbiam, ale od pewngo czasu tylko bezmięsny ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to bardzo ciekawe! Przyjrzę się temu bliżej.Może i u mnie zagości? Dziękuję.

      Usuń

Prześlij komentarz

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.