Pieczone ziemniaki


Opcja wege zawitała na blogu. Serdecznie was zapraszam do wypróbowania aromatycznych pieczonych ziemniaków, które sprawdzą się jako dodatek do drugiego dania lub w pojedynkę z odrobiną sosu i koperku. 



Przepis na ziemniaki opiera się głównie na użytych przyprawach i odpowiedniej obróbce termicznej. Mam już swoje dwa sprawdzone sposoby, dzisiaj dzielę się pierwszym. 

Składniki na pieczone ziemniaki: 

  • sól
  • kolendra
  • czosnek
  • kminek
  • papryka słodka
  • cząber
  • majeranek
  • papryka ostra

Przepis:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, łódeczki. Mieszamy przyprawy z dodatkiem oleju rzepakowego. Układamy na blasze. Piekarnik ustawiamy na 180 st.C. I po godzinie mamy gotowe danie. 

Wskazówki:
Ziemniaki można podgotować, a potem upiec. Można również użyć opcji w piekarniku z termoobiegiem, w przypadku uprzedniego podgotowania ziemniaków, czas pieczenia skróci się o połowę. W sytuacji pieczenia na górnej i dolnej grzałce temperaturę można zwiększyć do 200 st.C i obserwować ziemniaki po godzinie pieczenia jeśli chcemy je bardziej zrumienić. 

Smacznego!

Dajcie znać jak wam poszło! :) 

Komentarze