Pieczone ziemniaki
Opcja wege zawitała na blogu. Serdecznie was zapraszam do wypróbowania aromatycznych pieczonych ziemniaków, które sprawdzą się jako dodatek do drugiego dania lub w pojedynkę z odrobiną sosu i koperku.
Przepis na ziemniaki opiera się głównie na użytych przyprawach i odpowiedniej obróbce termicznej. Mam już swoje dwa sprawdzone sposoby, dzisiaj dzielę się pierwszym.
- sól
- kolendra
- czosnek
- kminek
- papryka słodka
- cząber
- majeranek
- papryka ostra
Przepis:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, łódeczki. Mieszamy przyprawy z dodatkiem oleju rzepakowego. Układamy na blasze. Piekarnik ustawiamy na 180 st.C. I po godzinie mamy gotowe danie.
Wskazówki:
Ziemniaki można podgotować, a potem upiec. Można również użyć opcji w piekarniku z termoobiegiem, w przypadku uprzedniego podgotowania ziemniaków, czas pieczenia skróci się o połowę. W sytuacji pieczenia na górnej i dolnej grzałce temperaturę można zwiększyć do 200 st.C i obserwować ziemniaki po godzinie pieczenia jeśli chcemy je bardziej zrumienić.
Smacznego!
Dajcie znać jak wam poszło! :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.