Orzechowo-rzodkiewkowe pesto
Na fejsbuku informowałam was o nowym wyzwaniu jakiego podjęłam się w kuchni. Jestem z niego bardzo zadowolona. Jest on absolutną nowością w moich kulinarnych podbojach. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu. Zapraszam po przepis.
Składniki na pesto:
- liście rzodkiewki
- olej z orzechów laskowych (myślę,że oliwa też spokojnie się sprawdzi)
- orzechy laskowe
- pestki dyni
- czosnek
- odrobina soli
Przepis:
Liście rzodkiewki opłukać. Orzechy i pestki prażyć na suchej patelni na złoty kolor. Składniki włożyć do naczynia, w którym będą zblendowane. Ile pestek: ok. 2 łyżki, orzechów ok. 3 łyżek. Dodać ząbek czosnku, jeden na jeden pęczek liści na pewno wystarczy. Oliwa lub olej w ilości 4 łyżek, sól. Wszystko zblendować. I gotowe!
Serdecznie polecam, jeśli lubicie fasolkę szparagową, pesto spełni się rewelacyjnie jako zamiennik np.: na bułkę tartą.
Pomysł z pesto uzupełni także pastę do makaronów typu aglio olio albo putanesca w wersji zielonej. Gdyby iść dalej...można również wykorzystać jego potencjał do pieczonego łososia, chociaż wśród ryb bardziej typować będę dorsza na parze.
Ciekawa jestem czy próbowaliście już takim pomysłów?
Dajcie znać!
Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńSpontaniczny. I pozytywnie przyjęty, serdecznie polecam!
UsuńJeszcze nie probówałam, ale musze powiedzieć, że wygląda apetycznie. Spróbuje się przemóc i zrobić takie coś.
OdpowiedzUsuńZachęcam! Już pracuję nad kolejnym pomysłem pestowym. :)
Usuń