Kluski z truskawkami - tak przed "dniem pączkowym"
Na blogu sportowo, dietetycznie, "mamowo", psychologicznie. Jednym słowem, ostatnio mniej kulinarnie. Zatem dziś: kluseczki z truskawkami. Zapraszam!
Bardzo prosty przepis dla smakoszy kluskowych. Ciepłe, na w pół słodkie danie z różnymi dodatkami.
Przepis na spontanie okazał się dość realny do wykonania i nawet smaczny do zjedzenia!
Zobaczcie:
KLUSKI Z TRUSKAWKAMI
- mąka pszenna
- ziemniaki uprzednio ugotowane i ugniecione
- jajko
- z dodatków: masełko, bułka tarta, śmietana, maślanka
- truskawki
Ugniatamy ziemniaki wraz z jajkiem i mąką do bardzo elastycznej konsystencji. Nie przesadźcie z mąką ponieważ ciasto się może nie kleić, trudniej formować.
Rolujemy masę jak do kopytek, odkroić należy grubsze plastry, trzykrotnie grubsze niż na kopytka, spłaszczamy na dłoni, układając wisienki. U mnie kilka sztuk truskawek zmieściło się do jednej kluseczki.Posypałam cynamonem i cukrem. Z ostrożnością aptekarza :) Zamykamy masę jak sakwę (to najlepiej oddaje kształt ciasta), obracając jej zakończenie dla lepszego zlepienia i zamknięcia. Obtaczamy dodatkowo w mące, jeśli wymagają tego warunki w kuchni: wilgotno, wysoka temperatura otoczenia, bardzo duża produkcja klusek. :)
Kluseczki wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, potrzymać je jeszcze z minutkę. Woda po zagotowaniu nie powinna burzyć.
Wyjmując kluski bezpośrednio na talerz, dekorować masełkiem, bułką tartą, pozostałymi owocami, cukrem (jeśli ktoś ma życzenie) lub śmietaną/jogurtem. Możliwości jest wiele, wszystko zależy od waszych kubków smakowych.
Smacznego!
Są wśród was lubujący takie słodkości? Z jakim dodatkiem najczęściej jecie takie danie?
Takie dane to najchętniej polane śmietaną. Dzisiaj dużo ludzi stroni od śmietany, ale czasami ta jest nie do zastąpienia :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń