Leniwce z jabłkiem na słodko


"Kto zjada ostatki ten piękny i gładki." Zatem spróbujmy. Na słodko, i na ciepło,takie w sam raz o tej porze roku.

Pomysł na poniedzielne wykorzystanie składników. Dlaczego? Zazwyczaj w weekend biesiadujemy z najbliższymi, szykujemy się na imieninki, urodzinki i inne możliwości do spotkania i właśnie wtedy, gdy jesteśmy gospodarzami pojawia się opcja racjonalnego wykorzystania tego, co nam zostało po gościach. Oczywiście wszystko w miarę rozsądku, nie piszę tu o resztkach zostawionych na talerzach, a składnikach tj.: ziemniaki.

To właśnie ziemniaki i ser biały staną się dzisiaj bohaterem akcji!
Żeby jednak wszystko nie było tak oczywiste, że kroją się leniwe, to pozamieniajmy parę składników. Choćby mąkę pszenną, tortową etc. na typ przynajmniej graham; ser biały nie doprawiajmy cukrem a słodzikiem lub miodem; no i przyprawy: nie tylko masło, nie bułka tarta...a sami zobaczcie! 


Leniwce cynamonowe na słodko z dodatkiem owoców, najlepiej dosłodzą Wam tą propozycję.



Ach i przyprawy, z racji pragnienia rozgrzania trzewi zapragnęłam dodać znany Wam pakiet z wyprawy do Torunia (tu poznasz pełen zestaw dodatków).

Do rzeczy: przedstawiam leniwce cynamonowe z owocami na ciepło. 
Przepis na leniwce cynamonowe: 
  • ziemniaki ugotowane
  • ser biały półtłusty
  • mąka typ graham
  • jabłko
  • brzoskwinie
  • olej rzepakowy/masło roślinne
  • słodzik/miód

Sposób wykonania prawie taki sam jak na leniwe tradycyjne, a więc: zagniatamy ugotowane ziemniaki z mąką, serem. Formujemy wałeczek, wałeczki jak najwęższe. Kroimy po skosie albo jak kto woli. Wrzucamy na wrzącą wodę, i uwaga: bardzo krótko je gotujemy (w przeciwnym razie kluski się rozlecą).

I wisienka na torcie czyli owoce, a więc: jabłka pokroić w cząstki, z brzoskwiniami zrobić to samo, przyprawić cynamonem, gałką muszkatołową i wrzucić na rozgrzane masełko. Przez chwilę podsmażyć, i gotowe.

Smacznego!
 

Ten przepis bierze udział w akcji:

Jabłko z cynamonem 2015

Marnacja - STOP

Wegetariański obiad V

Jesienne słodkości!

6 komentarzy:

  1. Jak dawno nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadam leniwe, kiedy mama je zrobi. Mimo, że lubię takie jedzonko, sama nie cierpię pracować z ciastem. Danie na pewno smaczne, chociaż nie jestem przyzwyczajona do leniwych w ciemnym kolorze ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gaja jak zawsze trafnie: ten kolor. Zdominowany przez masę cynamonu i zamianę mąki. Ryzykowne połączenie kolorystyczne rozjaśnione karmelizowanymi jabłuszkami spowoduje,że da się nabrać apetytu na te brązowe twory. Oczywiście nic na siłę, rozumiem przesłanie. :)

      Usuń
  3. od dawna chciałam spróbować leniwych z mąki graham, ale nie wiedziałam, czy będą dobrze smakować, teraz już wiem, że będą :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.