Działkowy stajla czyli przedostatnie kombinacje warzyw z rusztu


Wrzesień określiłam sobie w tym roku tak: "Jaki będzie wrzesień, taka będzie jesień" (przysłowie polskie) i jeśli będzie gdziekolwiek grill,w najbliższym czasie, to nie jem kiełbasek i karczków. :) Z racji tego, że pogoda nas rozpieszcza pojawiła się okazja do barbecue. No i jest, przepis spontaniczny, którym z przyjemnością się z Wami podzielę!

Zakupy obfitowały tego dnia w same warzywa. Kolory dość jesienne,nie sądzicie? W przepisie na przekładańca ze słodkim ziemniakiem znajdziecie: bataty (pomarańczowe), pomidory, kaszę jaglaną, olej słonecznikowy.


Dodatkowo mocno doprawione na słodko i rozgrzewająco a więc z dodatkiem: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej.  A więc jak wygląda przepis ilościowo, przeczytacie poniżej.

Przygotowanie potrawy jest bardzo proste. Bataty obieramy, razem z pomidorami kroimy w plastry, przekładamy na przemian na folii aluminiowej, posypujemy surową kaszą jaglaną (uprzednio przepłukaną zimną wodą i namaczaną chwilę w wodzie), następnie całość polewamy olejem słonecznikowym, przyprawiamy, zakrywamy folią. I na grilla!


Całość pieczemy około 30 minut na dobrze rozgrzanym grillu lub do godziny już na takim, który się wypala, bo uprzednio gospodarz przyrządzał na nim np.: kiełbaski. Polecam pakunki owinąć w podwójną folię, jeśli nie używacie tacek do pieczenia na grillu. 

Przekładaniec z batatów i kaszy jaglanej (4 porcje) :
  • bataty 2 sztuki duże
  • pomidory 4 sztuki po 150g
  • kasza jaglana (1 szklanka niepełna)
  • przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, sól
 

Smacznego! 

Zachęcam do zjedzenia jako dodatek do mięs przyrządzonych na ostro. Przekładaniec można także zjeść jako osobne danie jest w pełni sycące. To Wy decydujecie o gramaturze porcji, która określi rodzaj posiłku lunch czy danie główne.


7 komentarzy:

  1. Mniam. Zjadłabym takie warzywka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wstyd się przyznać ale jeszcze nie jadłam batatów :D połączenie chyba idealne bo skoro to słodkie ziemniaki to czuje ze przypadłyby mi do gustu a kaszę jaglaną wprost uwielbiam :)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaden wstyd! Ile jeszcze smaków przed nami do odkrycia! Marta, jeśli lubisz orientalne klimaty, to danie przypadnie Ci do gustu. Ja wiem, że je jeszcze powtórzę bo nawet męskiemu gronu odpowiadało.

      Usuń
  3. Uwielbiam takie dania na grilla, sama już nie mogę patrzeć na kiełbaski, boczki itp. :) Ja zwykle robię jakąś faszerowaną cukinię, albo paski cukinii/bakłażana z przyprawami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mimo wszystko, kiełbaski, boczki, karkówki itp. nadal pozostaną na grillu daniem głównym, a zaproponowana kombinacja idealnie sprawdza się jako zamiennik za ziemniaki, chleb lub makaron. z powodzeniem zadziałają również jako 2 w 1 czyli zastąpią jednocześnie ziemniaki, jak i surówkę:)

      Usuń
  4. Proszę wkleić banerek akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.