Gotowa przekąska dla zabieganych - 2 propozycje


Doszły mnie słuchy, że niektórzy z Was są bardzo zabiegani? I nie mają czasu na przygotowania II śniadania do pracy albo szkoły. Z pomocą mogą przyjść gotowe przekąski, które coraz częściej widuje się w sklepach, i są na pewno lepsze od przysłowiowego ciasta do kawy. Zaznaczam jednak, że najpewniejsi posiłku będziecie wtedy, gdy przygotujecie go sami. Dzisiaj pod lupą dwa ciastka: jęczmienne i owsiane.



Składniki ciastka Sante, Ciasteczka jęczmienne z siemieniem lnianym bez pszenicy: jęczmień 52,8% (płatki jęczmienne, mąka jęczmienna), cukier trzcinowy, tłuszcz palmowy, siemie lniane 10%, syrop glukozowy, serwatka w proszku (mleko), substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu; ekstrakt słodu jęczmiennego, aromaty.


Charakterystyka produktu: waga 30 g, 2 ciastka.

  
Składniki ciastka Elovena, Ciastko owsiane z cynamonem :  pełnoziarniste płatki owsiane  i otręby owsiane (26%), margaryna (olej i tłuszcze roślinne, woda, sól, aromaty, witamina A i D2), cukier, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, mąka pszenna, preparat owocowy 6% (jabłka, cukier, aromaty), gluten pszenny, płatki żytnie, cynamon, składnik spulchniający (E 450, E 500), błonnik roślinny, sól.

Charakterystyka produktu: waga 30g, 1 ciastko.



Czy warto jeść takie ciastka?

Dlaczego nie? Jeśli są one efektem wprowadzenia zmian nawyków żywieniowych zamiast marsa, snickersa czy drożdżówki, to oczywiście jestem za. Porcje ciastek są dobrą opcją na przekąskę, a więc II śniadanie lub podwieczorek.

Wartość odżywcza ciastek Sante 136 kcal / Elovena  140 kcal

Z szerokiej gamy słodyczy i przekąsek na rynku, te ciastka zasługują na uwagę. Jednak najlepsze są te własnej domowej produkcji.

Z jakimi produktami łączyć ciastka?

Można zjeść je z jogurtem, kefirem, sokiem warzywnym. Owocowe sałatki to także dobre połączenie z ciastkiem, zwłaszcza na II śniadanie.


Próbowaliście te ciastka? 

8 komentarzy:

  1. Zdecydowanie zamiast pączka tak, ale nie zamiast zdrowej kanapki lub banana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, ciekawy wpis, dodam tylko, że jęczmień zawiera gluten więc pierwsze ciastka nie są bezglutenowe :) bardzo ciekawy blog, czekam na więcej! M

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za cenną uwagę. Ogromne niedopatrzenie z mojej strony. Ciekawe dlaczego producent ciastka umieścił informację na etykiecie,że jest to produkt bezglutenowy? Muszę to sprawdzić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sprawdziłam ponownie ciastka z mąki jęczmiennej. Na etykiecie napisane jest "bez dodatku pszenicy", co wcale nie oznacza, że jest to produkt bezglutenowy. Nadużyłam informacji...

    Fakt pozostaje faktem, jest to produkt zawierający gluten, niezawierający pszenicy.

    Dziękuję Anonimie za wszelkie uwagi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze ich nie próbowałam, może kiedyś będzie okazja. Zawsze lepsze to, niż wielka drożdżówka na drugie śniadanie czy podwieczorek. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wracam do tego postu, muszę poszukać takich ciastek, przydadzą mi się na wyjazd, który trwa ponad 24 godziny i nie mam warunków na przechowywanie kanapek, sałatek itp. :)

      Usuń
    2. W takim razie pojawiła się okazja do przetestowania! :) Dziękuję za odwiedziny.

      Usuń

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.