Truskawkowo-pudrowy koktajl


A gdyby tak truskawkowy podwieczorek w postaci koktajlu? Zawsze to coś innego niż skubanie truskawki każdej z osobna. Z odrobiną zieleninki przybrała pudrowy posmaczek.




Do koktajlu użyłam truskawek, orzecha włoskiego, odrobinkę wody, i melisy. Za sprawą tej ostatniej tekstura napoju wydaje się puszysta i pudrowa. Całość do wypicia i słodka. :)


Jak wygląda przepis i wartość energetyczna?

Składniki na 2 porcje:
  • truskawki - 0,5 kg
  • orzechy włoskie - 1 pełna garść (30g)
  • melisa - tej dałam bardzo dużo!
  • woda mineralna - ok 1/2 szklanki
Propozycja podania:

Najprościej wykorzystać koktajl na II śniadanie lub podwieczorek. Może on także stanowić bazę do wykonania przysłowiowej owsianki albo płatków na mleku+koktajl. Wymieszane razem lub zjedzone osobno.

Wartość energetyczna dla 1 porcji:

Energia: 167 kcal
Węglowodany: 20,7 g
Białko: 4,1
Tłuszcze: 20,1 g
Błonnik: 5,5 g


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Aj , truskaweczki są tak krótko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem póki sezon trwa, cieszmy się chwilą! :)

      Usuń
  2. Przyciagnelas mnie tym haslem 'pudrowy' :D Z melisa jeszcze nie probowalam. Must do! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo naprawdę taki pudrowy był ten koktajl. :D
      Użyłam go jako bazy, ujmijmy to, do owsianki. Sam w sobie smakował inaczej przez tą melisową teksturę,ale z płatkami i bakaliami był "miodzio" :)

      Usuń
  3. takiego sposobu na koktajl jeszcze nie próbowałam, ale fajnie to sobie wymyśliłaś :)
    ps. dodaje się do podglądaczów, bo ciekawe te Twoje pomysły :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.