Sałatka z pomidorem i soczewicą - wersja lunchbox


Pomidorki smacznie, tanie i soczyste. Dlaczego nie zabrać ich ze sobą do pracy? Sałatka szybka w przygotowaniu. Sycąca. Lekka. Przecież pomidor nie musi być tylko dodatkiem do kanapki. Zapraszam! 



Składniki:
  • sałata masłowa - 5 dużych liści
  • pomidor - 180 g (średni)
  • soczewica - 1/2 szklanki
  • szczypiorek - 2 łyżki (10g)
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

Przepis: Sałatę umyć,postrzępić. Szczypiorek i pomidor umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Skropić oliwą z oliwek. I gotowe!


Wskazówki do przyrządzania sałatki:
Nie dodałam do niej żadnej przyprawy, ponieważ soczewica była konserwowa a więc odrobinę słona,a ostrości nadaje szczypiorek. Z pomidorami świetnie łączy się smakowo oliwa z oliwek, stąd dodatek przypraw był niepotrzebny.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 252 kcal
Białko: 12,5 g
Węglowodany: 30,6 g
Tłuszcze: 11,7 g
Błonnik: 6,3 g




10 komentarzy:

  1. W takiej postaci lubię soczewicę najbardziej :) Ada

    OdpowiedzUsuń
  2. musi byc smaczne , lubię takie sałatki do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i bardzo smaczne. Ja pomidory jem bez skórki, więc zawsze mam troszkę więcej pracy, ale pomysł super ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem zafascynowana, zakochana w tej książce! Zdecydowanie mój numer 1 od kilku dobrych lat żadna książka mnie tak nie zaskoczyła :) Przeczytałam już 5 razy :D i za każdym razem odkrywam coś nowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Także jestem pod wrażeniem, wpadła mi w ręce kiedy jej potrzebowałam. Teraz przekazałam ją dalej. Kiedy do mnie wróci, przeczytam ją znów. :D

      Usuń
  5. Książka tak średnio mi przypadła do gustu, ale na pewno warto przeczytać

    OdpowiedzUsuń
  6. uuuuu, czekam na dobre pomidorki :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.