Makaron w ostrym czerwonym sosie
Kto lubi makarony i pomidory? A kto używa pieprz cayenne? Może Wam zasmakuje, nowa odsłona pomidorowego sosu w wersji wege.
Przepis jak zawsze prosty :)
Sos wymaga użycia jednego naczynia, w moim przypadku głębsza patelnia, w której dusiłam:
- pomidory - 400 g
- cieciorkę - 200 g
- cebulę czerwoną - 1 średnia
- czosnek - 2 ząbki
- przyprawy papryka słodka, pieprz cayenne
- oliwa z oliwek
Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek. Potem dodać rozdrobniony czosnek.Pomidory w tym daniu pochodziły z puszki, bo na te polskie jeszcze poczekam :P Dodać do naczynia. Poddusić. Przyprawić i gotowe!
Aaaa i makaron podać. Zostało mi troszkę wersji walentynkowej, w postaci serduszek, zatem czemu nie?
Z pieprzem cayenne w kuchni to był debiut, uprzedzam nowicjuszy: ostrożnie z przyprawianiem.
Przy okazji, rozliczmy 1 porcję...
Energia: 433 kcal
Białko: 11,7 g
Węglowodany: 59,6 g
Tłuszcze: 8,6 g
Błonnik : 4,7 g
Potas: 720 mg*
* Ilość potasu w tym jednym posiłku to 15,31% RDA (dla osób dorosłych). Potas przyczynia się do usuwanie zbędnych produktów materii, wywiera korzystny wpływ na pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego.
Błonnika zaś w tym zestawieniu jest 4,7 g, i spełnia on przynajmniej 25% dziennego minimalnego spożycia.
Czesto przygotowuje taki makaron z pomidorami. Bardzo szybkie i sycące danie ;)
OdpowiedzUsuńszybko i pysznie, czyli to co lubimy najbardziej :)
OdpowiedzUsuńO tego mi trzeba, uwielbiam pikantne jedzenie :)
OdpowiedzUsuńJa dopiero się do niego przekonuję :)
UsuńTo lubię!
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony pod każdą postacią;)
OdpowiedzUsuńMakaron uwielbiam, a Twoje serduszka wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńKuszący przepis!!
OdpowiedzUsuńPieprz cayenne stosuje do wiekszosci potraw:) jest swietny:)
OdpowiedzUsuń