Pierś z kurczaka ze szpinakiem i serem
Szpinak w mojej kuchni jest nagminnie, najczęściej ląduje na patelni z czosnkiem. Zwykle sam ozdabia też koktajle. Tym razem przyszła myśl na pierś z kurczaka, dużo piersi z kurczaka, ser i szpinak. Powiem tak, mojemu gościowi smakowało, a sama też sobie nie żałowałam. Tego dnia miałam pomoc w kuchni, to i zjeść się chciało więcej. Chodź zobacz jakie to łatwe!
Na ilościach się dzisiaj nie skupię, bo samodzielnie zdecydujesz ile masz czasu i surowca podstawowego. Gwarantuję, że jeśli zostanie ci z przepisu szpinak możesz go jeszcze wykorzystać. Bardzo łatwo i szybko np.: do pesto.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- szpinak mrożony
- ser żółty (gouda)
- przyprawy/zioła: sól, tymianek, majeranek, czosnek, pieprz biały
Przepis:
Piersi z kurczaka umyj i oczyść. Podziel na dwie części, krojąc je wzdłuż. Rozbij delikatnie. ułóż na mięsie ser (plaster). Nałóż szpinak, dodaj soli i pieprzu białego. Zawiń mięso w roladkę, miejsca łączenia zepnij wykałaczką. Tak przygotowane roladki obtocz w przyprawach. Mięso układaj na blasze. Piekarnik rozgrzej do temperatury 130 st.C. Piekąc z parą, użyj termoobiegu. Jeśli nie używasz pary, zawiń roladki w folię aluminiową. Piecz w trybie góra - dół. Układaj blachę z roladkami na środkowej półce. Piecz ok. 60 minut.
Smacznego!
Takie przepisy to ja uwielbiam :) Wygląda bardzo apetycznie mniam ! Samo zdrowie
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia. Jadłam nie raz taką pierś :) A makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym pychota :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad, zdrowe połączone ze smacznym i wygląda bosko
OdpowiedzUsuńRobiłam takie roladki, są przepyszne!
OdpowiedzUsuń