Zapiekanka z młodych ziemniaków



Zgodnie z zapowiedzią na facebooku ZdrowiwŁodzi odwołujemy niepogodę! Mam wrażenie, że będzie nam sprzyjać w nadchodzących dniach. Nie przedłużając, zapraszam cię po ciepłe, aromatyczne danie, które przypomina o letniej aurze. 
Zapiekanka, na którą chcę cię zaprosić będzie składała się głównie z warzyw, i może tak pozostać. Chyba, że masz w otoczeniu mięsożercę, to dodaj do niej pierś z kurczaka. W obydwu wersjach smakuje dobrze. 




Składniki zapiekanki z młodych ziemniaków: 
  • młode ziemniaki
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • pomidor
  • jajo
  • koperek (świeży), majeranek (świeży), czosnek (świeży)
  • zioła prowansalskie, sól
  • opcjonalnie pierś z kurczaka i papryczka chilli



Przepis: 

Zapiekankę przygotuj w naczyniu żaroodpornym. Dobrze mieć do niego pokrywę. Około 1,2 kg ziemniaków obierz i pokrój w plastry, nie za cienkie. To samo zrób z cukinią, jedna sztuka ok. 600g. Surowe ziemniaki już masz gotowe do zapiekania. Dodaj obydwa rodzaje papryk, u mnie pokrojone w drobną kostkę, i pomidora. Dwa ząbki czosnku w zupełności wystarczą. Posiekaj koper, majeranek. Wymieszaj suche zioła i sól z wytrzepanym jajem. Jajek około 3-4 sztuk. Ich ilość uzależniona jest jak zawsze od rozmiaru. Tutaj klasa M. 
A teraz po kolei: układaj warstwowo ziemniaki, cukinię, niewielką ilość papryk, tych słodkich. Jeśli masz ochotę dodaj mięso, które także jest surowe przed zapieczeniem. Na wierzchu zapiekanki ułóż ostatnie plastry młodych ziemniaków i kolorowe papryki. Jaja wymieszaj z przyprawami, wszystkimi suchymi. Świeże, posiekane zioła ułóż na wierzch zapiekanki.  I zalej tę zapiekankę jajkami, tak aby na jej dole większość ziemniaków była zakryta. Nie muszą w tym pływać.  Piecz w piekarniku w opcji góra/dół , maksymalnie 60 minut, w temperaturze 180 st.C.


Wskazówki:
  • Jeśli lubisz mięso i papryczkę chilli dodaj je do zapiekanki. Pierś z kurczaka w ilości jednej "podwójnej" sztuki wystarczy, zaś jedna ostra papryczka nie zdominuje zapiekanki.
  • Zapiekankę przez większość czasu piecz pod przykryciem, dopiero na 10 minut przed wyjęciem, otwórz naczynie lub zdejmij folię aluminiową. Ładnego wyglądu i odparowania nadmiaru wody, jeśli się u ciebie pojawi, nada termoobieg. Oceń czy potrzebujesz tej opcji pod koniec pieczenia. 
  • Polecam zapiekankę "przenocować", ewentualnie schłodzić, ładnie się układa na talerzu po tym czasie, a i przyprawy mają czas aby się dotrzeć. 
  • Nie żałuj ziół. :) 
  • Podawaj ciepłą zapiekankę z pomidorową passatą, smakuje lepiej! 

Smacznego! 


Komentarze