Zapiekanka z młodych ziemniaków
Zgodnie z zapowiedzią na facebooku ZdrowiwŁodzi odwołujemy niepogodę! Mam wrażenie, że będzie nam sprzyjać w nadchodzących dniach. Nie przedłużając, zapraszam cię po ciepłe, aromatyczne danie, które przypomina o letniej aurze.
Zapiekanka, na którą chcę cię zaprosić będzie składała się głównie z warzyw, i może tak pozostać. Chyba, że masz w otoczeniu mięsożercę, to dodaj do niej pierś z kurczaka. W obydwu wersjach smakuje dobrze.
Składniki zapiekanki z młodych ziemniaków:
- młode ziemniaki
- cukinia
- papryka czerwona
- papryka żółta
- pomidor
- jajo
- koperek (świeży), majeranek (świeży), czosnek (świeży)
- zioła prowansalskie, sól
- opcjonalnie pierś z kurczaka i papryczka chilli
Przepis:
Zapiekankę przygotuj w naczyniu żaroodpornym. Dobrze mieć do niego pokrywę. Około 1,2 kg ziemniaków obierz i pokrój w plastry, nie za cienkie. To samo zrób z cukinią, jedna sztuka ok. 600g. Surowe ziemniaki już masz gotowe do zapiekania. Dodaj obydwa rodzaje papryk, u mnie pokrojone w drobną kostkę, i pomidora. Dwa ząbki czosnku w zupełności wystarczą. Posiekaj koper, majeranek. Wymieszaj suche zioła i sól z wytrzepanym jajem. Jajek około 3-4 sztuk. Ich ilość uzależniona jest jak zawsze od rozmiaru. Tutaj klasa M.
A teraz po kolei: układaj warstwowo ziemniaki, cukinię, niewielką ilość papryk, tych słodkich. Jeśli masz ochotę dodaj mięso, które także jest surowe przed zapieczeniem. Na wierzchu zapiekanki ułóż ostatnie plastry młodych ziemniaków i kolorowe papryki. Jaja wymieszaj z przyprawami, wszystkimi suchymi. Świeże, posiekane zioła ułóż na wierzch zapiekanki. I zalej tę zapiekankę jajkami, tak aby na jej dole większość ziemniaków była zakryta. Nie muszą w tym pływać. Piecz w piekarniku w opcji góra/dół , maksymalnie 60 minut, w temperaturze 180 st.C.
Wskazówki:
- Jeśli lubisz mięso i papryczkę chilli dodaj je do zapiekanki. Pierś z kurczaka w ilości jednej "podwójnej" sztuki wystarczy, zaś jedna ostra papryczka nie zdominuje zapiekanki.
- Zapiekankę przez większość czasu piecz pod przykryciem, dopiero na 10 minut przed wyjęciem, otwórz naczynie lub zdejmij folię aluminiową. Ładnego wyglądu i odparowania nadmiaru wody, jeśli się u ciebie pojawi, nada termoobieg. Oceń czy potrzebujesz tej opcji pod koniec pieczenia.
- Polecam zapiekankę "przenocować", ewentualnie schłodzić, ładnie się układa na talerzu po tym czasie, a i przyprawy mają czas aby się dotrzeć.
- Nie żałuj ziół. :)
- Podawaj ciepłą zapiekankę z pomidorową passatą, smakuje lepiej!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.