Pasztet warzywny z dodatkiem drobiu i czarnuszki


A gdyby tak pasztet sobie zrobić? Pastą go już nazwać nie mogę, jak ten poprzedni. Teraz jest z przypieczoną skórką, intensywny w smaku, i z posypką z czarnuszki. Oczy wyglądem cieszy a i jako zakąska świetnie się sprawdza. Wypiek przetestowany nie tylko na moim podniebieniu, może i was zainspiruje? 


Pasztetów na zdjęciach są aż trzy rodzaje: wytrawny z czarnuszką i drobiem, słodki z rodzynkami (prawie bezmięsny), i ponownie wytrawny z przebijającą mocą kminu rzymskiego.



Jako pierwszy, przedstawię wam ten z czarnuszką. Poniżej składniki:
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • cebula czerwona
  • jajko
  • mięso z piersi kurczaka
  • kasza manna
  • przyprawy: czarnuszka, pieprz ziołowy, curry, sól, papryka słodka, papryka chilli, 



Przepis: 

Wszystkie warzywa wraz z mięsem zostały uprzednio ugotowane na parze. Kolejno marchew (3 sztuki), pietruszka korzeń (2 sztuki), seler (1 sztuka), cebula czerwona (1 duża szt.) i mięso z piersi kurczaka (1/2 sztuki). Wszystkie warzywa pokroić drobno i rozgnieść widelcem. Z racji późnego pieczenia (o 23:00) odmówiłam sobie używania blendera itp. Dodać do tej masy dwa jajka i 3 łyżki kaszy manny. Wymieszać i doprawić całość. Masa powinna być wilgotna ale dać się formować. Włożyć pasztet do małej keksówki. Piec na termoobiegu, przy 180 st.C. Czas pieczenia 45 minut.

Życzę smacznego! 

Komentarze

Prześlij komentarz

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.