Pasztet warzywny z dodatkiem drobiu i czarnuszki
A gdyby tak pasztet sobie zrobić? Pastą go już nazwać nie mogę, jak ten poprzedni. Teraz jest z przypieczoną skórką, intensywny w smaku, i z posypką z czarnuszki. Oczy wyglądem cieszy a i jako zakąska świetnie się sprawdza. Wypiek przetestowany nie tylko na moim podniebieniu, może i was zainspiruje?
Pasztetów na zdjęciach są aż trzy rodzaje: wytrawny z czarnuszką i drobiem, słodki z rodzynkami (prawie bezmięsny), i ponownie wytrawny z przebijającą mocą kminu rzymskiego.
Jako pierwszy, przedstawię wam ten z czarnuszką. Poniżej składniki:
- marchew
- pietruszka
- seler
- cebula czerwona
- jajko
- mięso z piersi kurczaka
- kasza manna
- przyprawy: czarnuszka, pieprz ziołowy, curry, sól, papryka słodka, papryka chilli,
Przepis:
Wszystkie warzywa wraz z mięsem zostały uprzednio ugotowane na parze. Kolejno marchew (3 sztuki), pietruszka korzeń (2 sztuki), seler (1 sztuka), cebula czerwona (1 duża szt.) i mięso z piersi kurczaka (1/2 sztuki). Wszystkie warzywa pokroić drobno i rozgnieść widelcem. Z racji późnego pieczenia (o 23:00) odmówiłam sobie używania blendera itp. Dodać do tej masy dwa jajka i 3 łyżki kaszy manny. Wymieszać i doprawić całość. Masa powinna być wilgotna ale dać się formować. Włożyć pasztet do małej keksówki. Piec na termoobiegu, przy 180 st.C. Czas pieczenia 45 minut.
Życzę smacznego!
Wygląda rewelacyjnie. I chyba spróbuję go zrobić.
OdpowiedzUsuń