Delikatna wołowina z cebulką
Wykrojona, posortowana i wyporcjowana zrazówka czekała na swoją kolej. Zauważyłam, że pewien zabieg jej służy. O tym, że lubię jak danie dopieszcza się samo dobrze wiecie, więc i tutaj powolne gotowanie i naturalne przyprawy zrobiły to, co trzeba. Na końcu wybieracie tylko dodatek z jakim chcecie ją podać. U mnie na stole z nietypowym jak dla wołowiny dodatkiem. Zajrzyjcie sami!
Wołowina wyporcjowana w kotlety zrazowe miała zakończyć się zawijańcami lub zrazami jak kto woli. Wyszło to, co przedstawiam wam jako delikatne i kruche mięsiwo do podania z sosem lub bez do kaszy, makaronu, ziemniaków i warzyw. Mięso wspaniale komponowało się z pszennym polskim makaronem. Dodaję polskim, ponieważ włoski i te do zrobienia al dente miną się z efektem jaki możecie uzyskać. :)
Składniki:
- wołowina (zrazówka)
- cebula biała
- czosnek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz czarny
- sól
- olej rzepakowy
Przepis:
Mięso podzielić na kotlety. Rozbić cienko, dodać soli i pieprzu. Bardzo krótko na wysokim ogniu przesmażyć je na patelni, po czym przełożyć do garnka. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju rzepakowym na złoto-brązowy kolor. Przełożyć warzywa do niskiego garnka, gdzie znajdują się kotlety. Zalać wrzątkiem, w takiej ilości aby przykryte były wszystkie składniki i gotować na małym ogniu. Dodać liść laurowy, przyprawy i czekać na efekt końcowy. :)
Dodatkiem z jakim podano mięso to: makaron czterojajeczny "miękki" wstążki i zielona fasolka szparagowa z dodatkiem masła. Tylko masła. :)
Sos, więcej sosu... (bo są tacy, co go lubią) możecie uzyskać z wywaru otrzymanego po wołowinie. Chętnie podpowiem jak go zrobić.
Wskazówki:
Wołowina bardzo przyzwoicie zachowuje się jeśli:
- rozbijesz ją cienko
- zamrozisz i rozmrozisz
- posolisz i wetrzesz sól
- oraz jeśli ją wolno gotujesz.
Skorzystaj a nie pożałujesz!
Smacznego!
ale soczyście :)
OdpowiedzUsuńSame naturalne soki. :)
UsuńMniam, wołowina z cebulką to idealne połączenie dla każdego mężczyzny <3 Sama tez uwielbiam zresztą :D
OdpowiedzUsuńDla wszystkich, zgadza się.
UsuńMniam, myślę, że w piątek będzie super kolacyjka :D
OdpowiedzUsuńNa pewno. :)
UsuńŚwietny pomysł na wołowinę.
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńBardzo fajny przepis z wołowinką i przede wszystkim zdrowo. Muszę sobie zrobić właśnie te danie :)
OdpowiedzUsuńBędę czekać na twoją opinię.
UsuńWłaśnie czegoś takiego szukałem. Same produkty naturalne. Mocne uzupełnienie diety. Przepis zapisuję. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńFajnie, że zauważyłeś!
UsuńŚlę pozdrowienia. :)
Co zrobić jak ktoś lubi cebulkę ale ma problem z brzuchem? Da się jakoś "złagodzić" działanie cebuli?? :) bo danie wygląda obłędnie :D:D
OdpowiedzUsuńDobre pytanie.
UsuńOczywiście,że się da coś z tym zrobić. Zapraszam do kontaktu, chętnie pomogę.
Wygląda przepysznie! Idealny pomysł na kaloryczny posiłek dla faceta ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście. Choć wołowina świetnie sprawdzi się także w kobiecym menu.
Usuńuwielbiam takie podsmarzane mięso chociażwiem że nie zawsze jest do konca zdrowe :)
OdpowiedzUsuńMięso poddane jest obróbce właściwie we własnych sokach. Przede wszystkim duszone, także bez obaw.
UsuńPozdrawiam.
Mmm świetny pomysł na obiad :) Zgadzam się z tym, że wołowina lubi powolne gotowanie - zachowuje cudowny smak i miękkość.
OdpowiedzUsuńI o te walory właśnie chodziło. :)
UsuńUwielbiam wołowinę praktycznie w każdej postaci. Dlatego muszę przygotować takie danie jak to :)
OdpowiedzUsuńZapraszam!
UsuńPrzepis prosty jak lubię, bo proste dania są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńO właśnie! Szyk tkwi w prostocie, także w żywieniu. :)
UsuńŚciskam mocno Gaja!
Fajny i ciekawy przepis. Wygląda przepysznie a na pewno jeszcze lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńSmakuje wyśmienicie!
UsuńFajny przepis. Muszę go koniecznie wypróbować w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam. :)
UsuńWygląda bardzo pysznie :) świetna sprawa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Danie warte wypróbowania.
Usuń