Delikatna wołowina z cebulką



Wykrojona, posortowana i wyporcjowana zrazówka czekała na swoją kolej. Zauważyłam, że pewien zabieg jej służy. O tym, że lubię jak danie dopieszcza się samo dobrze wiecie, więc i tutaj powolne gotowanie i naturalne przyprawy zrobiły to, co trzeba. Na końcu wybieracie tylko dodatek z jakim chcecie ją podać. U mnie na stole z nietypowym jak dla wołowiny dodatkiem. Zajrzyjcie sami! 



Wołowina wyporcjowana w kotlety zrazowe miała zakończyć się zawijańcami lub zrazami jak kto woli. Wyszło to, co przedstawiam wam jako delikatne i kruche mięsiwo do podania z sosem lub bez do kaszy, makaronu, ziemniaków i warzyw. Mięso wspaniale komponowało się z pszennym polskim makaronem. Dodaję polskim, ponieważ włoski i te do zrobienia al dente miną się z efektem jaki możecie uzyskać. :) 

Składniki: 
  • wołowina (zrazówka)
  • cebula biała
  • czosnek 
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • sól
  • olej rzepakowy



Przepis: 
Mięso podzielić na kotlety. Rozbić cienko, dodać soli i pieprzu. Bardzo krótko na wysokim ogniu przesmażyć je na patelni, po czym przełożyć do garnka. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju rzepakowym na złoto-brązowy kolor. Przełożyć warzywa do niskiego garnka, gdzie znajdują się kotlety. Zalać wrzątkiem, w takiej ilości aby przykryte były wszystkie składniki i gotować na małym ogniu. Dodać liść laurowy, przyprawy i czekać na efekt końcowy. :)

Dodatkiem z jakim podano mięso to: makaron czterojajeczny "miękki" wstążki i zielona fasolka szparagowa z dodatkiem masła. Tylko masła. :)  

Sos, więcej sosu... (bo są tacy, co go lubią) możecie uzyskać z wywaru otrzymanego po wołowinie. Chętnie podpowiem jak go zrobić. 

Wskazówki:
Wołowina bardzo przyzwoicie zachowuje się jeśli:

  1. rozbijesz ją cienko
  2. zamrozisz i rozmrozisz
  3. posolisz i wetrzesz sól
  4. oraz jeśli ją wolno gotujesz. 

Skorzystaj a nie pożałujesz! 

Smacznego! 

Komentarze

  1. Mniam, wołowina z cebulką to idealne połączenie dla każdego mężczyzny <3 Sama tez uwielbiam zresztą :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, myślę, że w piątek będzie super kolacyjka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na wołowinę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis z wołowinką i przede wszystkim zdrowo. Muszę sobie zrobić właśnie te danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie czegoś takiego szukałem. Same produkty naturalne. Mocne uzupełnienie diety. Przepis zapisuję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że zauważyłeś!
      Ślę pozdrowienia. :)

      Usuń
  6. Co zrobić jak ktoś lubi cebulkę ale ma problem z brzuchem? Da się jakoś "złagodzić" działanie cebuli?? :) bo danie wygląda obłędnie :D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre pytanie.
      Oczywiście,że się da coś z tym zrobić. Zapraszam do kontaktu, chętnie pomogę.

      Usuń
  7. Wygląda przepysznie! Idealny pomysł na kaloryczny posiłek dla faceta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Choć wołowina świetnie sprawdzi się także w kobiecym menu.

      Usuń
  8. uwielbiam takie podsmarzane mięso chociażwiem że nie zawsze jest do konca zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso poddane jest obróbce właściwie we własnych sokach. Przede wszystkim duszone, także bez obaw.

      Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Mmm świetny pomysł na obiad :) Zgadzam się z tym, że wołowina lubi powolne gotowanie - zachowuje cudowny smak i miękkość.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wołowinę praktycznie w każdej postaci. Dlatego muszę przygotować takie danie jak to :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis prosty jak lubię, bo proste dania są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie! Szyk tkwi w prostocie, także w żywieniu. :)

      Ściskam mocno Gaja!

      Usuń
  12. Fajny i ciekawy przepis. Wygląda przepysznie a na pewno jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny przepis. Muszę go koniecznie wypróbować w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo pysznie :) świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.