Zapiekanka z ziemniakami, mięsem i szpinakiem
Zapiekanka bez zalewy, warstwowa i do zjedzenie bez keczupu! Taką opinię usłyszałam, i taką wam przekazuję. A jako, że niewiele jest zapiekanek do których nie dodaję keczupu, sosu itp. to śpieszę się podzielić z tym przepisem. Zapraszam!
W tej zapiekance główną rolę ogrywa szpinak. Nie ser, którego mogliby obawiać się ci, którzy są na diecie. To za sprawą tych zielonych liści danie nabiera wilgotności, a ziemniaki bez trudu dopiekają się, nie pozostając w środku surowe.
Składniki na zapiekankę:
- szpinak
- cebula czerwona
- mięso mielone z szynki
- ser żółty
- czosnek
- przyprawy do zapiekanki: pieprz, sól, imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka,
- przyprawy pozostałe: pieprz biały
- olej rzepakowy do cebulki
Przepis:
Cebulę (ok. 4 sztuk) pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym. To samo zrobić z mięsem mielonym (500g). Szpinak rozmrozić, dodać czosnku, soli i pieprzu białego, poddać obróbce termicznej. U mnie podgotowany, być może zastosujecie smażenie. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry (do 1,5 kg).
Wszystkie przygotowane składniki układać warstwowo na blasze, i doprawiać. Kolejno, od spodu, ziemniaki/szpinak/mięso/ser. Kończąc ziemniakami i serem. Piec około 6o minut, 200 C.
Wskazówka:
Zapiekankę piecz na opcji góra/dół, w 200C. Następnie pod koniec pieczenia na 20 minut, ustaw termoobieg, zmniejsz temperaturę do 170C, dodaj ser żółty na wierzch, i zapiekaj do zbrązowienia ziemniaków i roztopienia sera.
Smacznego!
Nonononon, zapiekaneczka zacnie wygląda, palce lizać na sam widok. Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się. :)
UsuńW składnikach brakuje ziemniaków :) Ale widzę, że w treści, jak zrobić jest informacja, że 1,5 kg ziemniaków trzeba mieć tak?
OdpowiedzUsuńOch faktycznie!
UsuńSłuszne spostrzeżenie, dzięki Marta! Oczywiście ta sama ilość ziemniaków, o której piszesz została użyta do zapiekanki. Myślę, że jak wpadnie ich troszkę więcej to też się nic nie stanie. Ważne aby starczyło ich na przekładanie. :)
Pozdrawiam.
Super wygląda.
OdpowiedzUsuńŚwietnie smakuje.
UsuńChociaż nie przepadam za szpinakiem, wygląda fajnie i chętnie bym taki obiadek wsunęła :D :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńNa zdrowie!
Wow, ale smaczna zapiekanka :) Dziś taką właśnie zrobiłam - nieziemsko dobra :P
OdpowiedzUsuńSmacznego!
UsuńDzisiaj po pracy lecę do lidla i robię na obiadek ! :D Musi być pycha
OdpowiedzUsuńJest warta polecenia. :)
UsuńZaserwuje dzisiaj moim gościom coś takiego. Wygląda przepysznie! Jestem ciekawa jak to smakuje. Bardzo fajny przepis, użyje nie raz zapewne :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo wspaniały pomysł. Rozgrzewająca propozycja do podania po spacerach i innych aktywnościach jaką oferujesz w ośrodku.
UsuńPozdrawiam!
Jutro na obiad obowiązkowo. Użyje tego przepisu, nie jest trudny a efekt zdaje się być mega smakowity.
OdpowiedzUsuńPrzepis nie jest trudny, to fakt. Najlepsze przepisy wychodzą z najprostszych składników. :)
UsuńWygląda naprawdę świetnie, w ten weekend na pewno spróbuję na obiad;)
OdpowiedzUsuńZachęcam.
UsuńPozdrawiam. :)
Super przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńKurcze, zapiekanka z ziemniakami, pierwszy raz widzę coś takiego. Aż zrobię na próbę :)
OdpowiedzUsuńSuper! Podziel się Mario, jak wyszło. :)
UsuńWygląda naprawdę świetnie:) Jadłbym taką zapiekankę.
OdpowiedzUsuńTo świetnie!
UsuńJuż mi się te zapiekanki makaronowe znudziły ta z ziemniakami jest zdecydowanie lepsza ;)
OdpowiedzUsuńZróżnicowanie. U mnie też często pojawiały się makaronowe, i proszę jakaś zmiana. Polecam!
UsuńBardzo pysznie wygląda ta zapiekanka, ja bardzo lubię takie dania także na pewno spróbuje.
OdpowiedzUsuńZachęcam. U mnie powraca w menu.
Usuń