Zapiekanka z ziemniakami, mięsem i szpinakiem


Zapiekanka bez zalewy, warstwowa i do zjedzenie bez keczupu! Taką opinię usłyszałam, i taką wam przekazuję. A jako, że niewiele jest zapiekanek do których nie dodaję keczupu, sosu itp. to śpieszę się podzielić z tym przepisem. Zapraszam! 

W tej zapiekance główną rolę ogrywa szpinak. Nie ser, którego mogliby obawiać się ci, którzy są na diecie. To za sprawą tych zielonych liści danie nabiera wilgotności, a ziemniaki bez trudu dopiekają się, nie pozostając w środku surowe.


Składniki na zapiekankę:
  • szpinak
  • cebula czerwona
  • mięso mielone z szynki
  • ser żółty 
  • czosnek
  • przyprawy do zapiekanki: pieprz, sól, imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka, 
  • przyprawy pozostałe: pieprz biały
  • olej rzepakowy do cebulki




Przepis:
Cebulę (ok. 4 sztuk) pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym. To samo zrobić z mięsem mielonym (500g). Szpinak rozmrozić, dodać czosnku, soli i pieprzu białego, poddać obróbce termicznej. U mnie podgotowany, być może zastosujecie smażenie. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry (do 1,5 kg). 
Wszystkie przygotowane składniki układać warstwowo na blasze, i doprawiać. Kolejno, od spodu, ziemniaki/szpinak/mięso/ser. Kończąc ziemniakami i serem. Piec około 6o minut, 200 C. 


Wskazówka:
Zapiekankę piecz na opcji góra/dół, w 200C. Następnie pod koniec pieczenia na 20 minut, ustaw termoobieg, zmniejsz temperaturę do 170C, dodaj ser żółty na wierzch, i zapiekaj do zbrązowienia ziemniaków i roztopienia sera.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Nonononon, zapiekaneczka zacnie wygląda, palce lizać na sam widok. Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. W składnikach brakuje ziemniaków :) Ale widzę, że w treści, jak zrobić jest informacja, że 1,5 kg ziemniaków trzeba mieć tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och faktycznie!
      Słuszne spostrzeżenie, dzięki Marta! Oczywiście ta sama ilość ziemniaków, o której piszesz została użyta do zapiekanki. Myślę, że jak wpadnie ich troszkę więcej to też się nic nie stanie. Ważne aby starczyło ich na przekładanie. :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Chociaż nie przepadam za szpinakiem, wygląda fajnie i chętnie bym taki obiadek wsunęła :D :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ale smaczna zapiekanka :) Dziś taką właśnie zrobiłam - nieziemsko dobra :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj po pracy lecę do lidla i robię na obiadek ! :D Musi być pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaserwuje dzisiaj moim gościom coś takiego. Wygląda przepysznie! Jestem ciekawa jak to smakuje. Bardzo fajny przepis, użyje nie raz zapewne :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro na obiad obowiązkowo. Użyje tego przepisu, nie jest trudny a efekt zdaje się być mega smakowity.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda naprawdę świetnie, w ten weekend na pewno spróbuję na obiad;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.