Zapiekanka z ziemniakami, mięsem i szpinakiem


Zapiekanka bez zalewy, warstwowa i do zjedzenie bez keczupu! Taką opinię usłyszałam, i taką wam przekazuję. A jako, że niewiele jest zapiekanek do których nie dodaję keczupu, sosu itp. to śpieszę się podzielić z tym przepisem. Zapraszam! 

W tej zapiekance główną rolę ogrywa szpinak. Nie ser, którego mogliby obawiać się ci, którzy są na diecie. To za sprawą tych zielonych liści danie nabiera wilgotności, a ziemniaki bez trudu dopiekają się, nie pozostając w środku surowe.


Składniki na zapiekankę:
  • szpinak
  • cebula czerwona
  • mięso mielone z szynki
  • ser żółty 
  • czosnek
  • przyprawy do zapiekanki: pieprz, sól, imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka, 
  • przyprawy pozostałe: pieprz biały
  • olej rzepakowy do cebulki




Przepis:
Cebulę (ok. 4 sztuk) pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym. To samo zrobić z mięsem mielonym (500g). Szpinak rozmrozić, dodać czosnku, soli i pieprzu białego, poddać obróbce termicznej. U mnie podgotowany, być może zastosujecie smażenie. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry (do 1,5 kg). 
Wszystkie przygotowane składniki układać warstwowo na blasze, i doprawiać. Kolejno, od spodu, ziemniaki/szpinak/mięso/ser. Kończąc ziemniakami i serem. Piec około 6o minut, 200 C. 


Wskazówka:
Zapiekankę piecz na opcji góra/dół, w 200C. Następnie pod koniec pieczenia na 20 minut, ustaw termoobieg, zmniejsz temperaturę do 170C, dodaj ser żółty na wierzch, i zapiekaj do zbrązowienia ziemniaków i roztopienia sera.

Smacznego!

28 komentarzy:

  1. Nonononon, zapiekaneczka zacnie wygląda, palce lizać na sam widok. Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. W składnikach brakuje ziemniaków :) Ale widzę, że w treści, jak zrobić jest informacja, że 1,5 kg ziemniaków trzeba mieć tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och faktycznie!
      Słuszne spostrzeżenie, dzięki Marta! Oczywiście ta sama ilość ziemniaków, o której piszesz została użyta do zapiekanki. Myślę, że jak wpadnie ich troszkę więcej to też się nic nie stanie. Ważne aby starczyło ich na przekładanie. :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Chociaż nie przepadam za szpinakiem, wygląda fajnie i chętnie bym taki obiadek wsunęła :D :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ale smaczna zapiekanka :) Dziś taką właśnie zrobiłam - nieziemsko dobra :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj po pracy lecę do lidla i robię na obiadek ! :D Musi być pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaserwuje dzisiaj moim gościom coś takiego. Wygląda przepysznie! Jestem ciekawa jak to smakuje. Bardzo fajny przepis, użyje nie raz zapewne :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniały pomysł. Rozgrzewająca propozycja do podania po spacerach i innych aktywnościach jaką oferujesz w ośrodku.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Jutro na obiad obowiązkowo. Użyje tego przepisu, nie jest trudny a efekt zdaje się być mega smakowity.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis nie jest trudny, to fakt. Najlepsze przepisy wychodzą z najprostszych składników. :)

      Usuń
  8. Wygląda naprawdę świetnie, w ten weekend na pewno spróbuję na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurcze, zapiekanka z ziemniakami, pierwszy raz widzę coś takiego. Aż zrobię na próbę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda naprawdę świetnie:) Jadłbym taką zapiekankę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Już mi się te zapiekanki makaronowe znudziły ta z ziemniakami jest zdecydowanie lepsza ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zróżnicowanie. U mnie też często pojawiały się makaronowe, i proszę jakaś zmiana. Polecam!

      Usuń
  12. Bardzo pysznie wygląda ta zapiekanka, ja bardzo lubię takie dania także na pewno spróbuje.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.