Wege placuchy z cukinii z sosem miętowym


Przepis na placuszki z warzywną zawartością już czekają aby je powtórzyć. Już się zjadły ale na szczęście zdążyłam zrobić kilka zdjęć tych smakołyków. Zapraszam was po więcej. 



Składniki na placuszki dla 2 osób:

  • cukinia zielona (1 sztuka)
  • seler naciowy (u mnie tylko liście)
  • kasza manna (ok. 1 szklanki)
  • jajko (1 szt.)
  • śmietana 
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, imbir, gałka muszkatołowa 
Dip miętowy do polania placuszków:
  • śmietana kwaśna lub jogurt grecki
  • przyprawy: mięta (u mnie akurat suszona), kolendra, 
  • sok z pomarańczy


Przepis:

Cukinię ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Liście selera kroimy na drobno, jeśli macie życzenie to skrójcie łodygi choć te pewnie będą bardziej aromatyczne. Można ich dać wtedy mniej. Przygotowaną wcześniej kaszę mannę, dokładamy do warzywnych składników, wbijamy jajko. I doprawiamy. Konsystencja masy powinna być lejąca, jednak o wiele bardziej gęsta niż na naleśniki. Smażyć na nieprzywierającej patelni, na oleju roślinnym. 
Aby przygotować dip, należy wymieszać jogurt z posiekaną miętą i kolendrą, na końcu wcisnąć odrobinę soku z pomarańczy, ok. 1/5 szt. 

Uwagi:

To, co ulegnie zmianie przy następnym razie przygotowania placuszków, to świeża mięta, po prostu będzie bardziej aromatycznie. 
Niektórym placki smakowały z dodatkiem keczupu ale to już indywidualna sprawa. :P

Smacznego! 



Komentarze