Placuszki wegetariańskie dla dzieci (bez mleka, bez cukru)


A jak już znajdziesz czas na ubicie piany, to będziesz mieć królewskie śniadanie. Dla siebie i dla dziecka. Dla całej rodziny. Lekkie i puszyste placuszki do zjedzenia najlepiej na świeżo. I jeden nowy składnik w kuchni, który pozwoli na to, aby placki zrobić bez mleka krowiego. Zobacz jakie to proste!

Składniki: 
  • jaja
  • jogurt kokosowy
  • mąka pszenna
  • olej rzepakowy
Przepis:

Jaja podziel na białko i żółtko. Z białek ubij pianę na sztywno, aby móc nakładać ją szpatułką lub drewnianą łyżką. Z ilości 2 jaj, klasy L w zupełności wystarczy. Żółtka połącz z jogurtem kokosowym. Ilość użyta do przepisu to 200 ml. Dodaj do żółtek mąki, ok. 2/3 szklanki. Masa wyjdzie dość gęsta ale nie martw się, za chwilę dodasz piany z ubitych białek. I powinno być lżej. Po połączeniu wszystkich składników masa będzie przypominała bardzo gęstą śmietanę, 30% to najlepsze porównanie. 
Rozlewaj ciasto na rozgrzaną patelnię z użyciem oleju rzepakowego. Porcję około 1 sztuka z 1 łyżki ciasta. Smaż na małym ogniu, zarumień na złoto i przełóż na drugą stronę. 
I gotowe! 



Wskazówki:

  • jogurt kokosowy daje super smak placuszkom
  • jeśli chcesz wzmocnić ich aromat dodaj wiórków kokosowych
  • możesz podawać placuszki z konfiturami (jagodowe i malinowe nie przesładzają tego dania) 
Smacznego! 


Komentarze

  1. fajny, prosty przepis na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomina mi się dzieciństwo - wprawdzie nie lubię takich placków, ale dla łasuchów fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jogurt kokosowy ? Uwielbiam wszystko co ma w sobie kokosy, czy to zapach czy smak czy chociażby wiórki kokosowe. Placuszki muszę wylądować i u mnie na stole bo po przepisie smak zostaje. A przygotowanie nie jest trudne i czasochłonne ;) nie muszę się martwić w takim razie o sobotnie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.