Schab MAHARANI
Użyłam piekarnika dla dwóch sztuk mięsa, nie żałuję! Marynaty kilkunastogodzinne zrobiły swoje, potem chwila doglądania, i jest! Soczysty i aromatyczny schab. Danie, które skusi waszych gości. U mnie ta propozycja przyjęła się jako chętniej zjadana, bardziej aromatyczna i intensywna. Zapraszam po więcej.
Przepis i składniki:
- 1 kg mięsa (schab)
- marynata: oliwa z oliwek, sól, cebula, czosnek, sezam, imbir, pieprz, trawa cytrynowa, mięta, kozieradka, kurkuma, kardamon, chilli, kmin rzymski, rozmaryn, tymianek
- udział przypraw w kolejności malejącej
Do upieczenia mięsa, użyłam kawałka o masie 1,2 kg, marynatę sporządziłam na bazie oliwy z oliwek. Przyznam, że to był debiut. Mięso marynowane przez cały dzień, umieściłam w folii aluminiowej, wewnątrz płytkiej blachy. Wszystkie następne czynności wykonałam jak w przepisie na ten schab.
To mięso wykorzystałam na dwa sposoby, w pierwszym dniu pieczenia jako pieczeń obiadowa do ryżu białego i cukinii. A na następne dni już jako zimny dodatek.
Propozycja z pewnością do powtórzenia. Nadal używać będę do niej oliwy z oliwek, która zwilżyła bardziej mięso.
Wskazówki:
Aby mięso nie wyschło, a nie używasz pary do pieczenia, spróbuj w ten sposób lub użyj rękawu do pieczenia.
Polecam wam ten przepis!
Smacznego!
ale bomba, smak super pewnie
OdpowiedzUsuńOch tak! Bardzo aromatycznie.
UsuńNo nie powiem, nabrałam teraz naprawdę wielkiego smaka na to :D
OdpowiedzUsuńSuper! Warto wypróbować.
UsuńO tak, to musiało być genialne!
OdpowiedzUsuńJuż drugi raz powtórzony w domu, na specjalne życzenie gości. Chyba smakowało :)
Usuń