Schab MAHARANI


Użyłam piekarnika dla dwóch sztuk mięsa, nie żałuję! Marynaty kilkunastogodzinne zrobiły swoje, potem chwila doglądania, i jest! Soczysty i aromatyczny schab. Danie, które skusi waszych gości. U mnie ta propozycja przyjęła się jako chętniej zjadana, bardziej aromatyczna i intensywna. Zapraszam po więcej. 



Przepis i składniki:
  • 1 kg mięsa (schab)
  • marynata: oliwa z oliwek, sól, cebula, czosnek, sezam, imbir, pieprz, trawa cytrynowa, mięta, kozieradka, kurkuma, kardamon, chilli, kmin rzymski, rozmaryn, tymianek
  • udział przypraw w kolejności malejącej
Do upieczenia mięsa, użyłam kawałka o masie 1,2 kg, marynatę sporządziłam na bazie oliwy z oliwek. Przyznam, że to był debiut. Mięso marynowane przez cały dzień, umieściłam w folii aluminiowej, wewnątrz płytkiej blachy. Wszystkie następne czynności wykonałam jak w przepisie na ten schab.
To mięso wykorzystałam na dwa sposoby, w pierwszym dniu pieczenia jako pieczeń obiadowa do ryżu białego i cukinii. A na następne dni już jako zimny dodatek.


Propozycja z pewnością do powtórzenia. Nadal używać będę do niej oliwy z oliwek, która zwilżyła bardziej mięso. 

Wskazówki:
Aby mięso nie wyschło, a nie używasz pary do pieczenia, spróbuj w ten sposób lub użyj rękawu do pieczenia. 

Polecam wam ten przepis! 

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.