Placuszki cukiniowe


Zgodnie z obietnicą, następna propozycja wegetariańska, właściwie to nawet wegańska. Placuszki z udziałem cukinii już są. Zapraszam was po więcej tych smacznych i ciepłych tworów. 




Placki chodziły za mną już jakiś czas ale przyznam wam się, że nie miałam nastroju na stanie przy patelni i smażenie. Pomyślałam więc o plackach z piekarnika, oczywiście ziemniaczanych. Urozmaiceniem była cukinia, którą dostałam od znajomych. Ucieszył mnie fakt, że udało się ją smacznie wykorzystać. 


Składniki na placki:
  • starte na grubych oczkach ziemniaki 
  • cukinia 
  • cebula czerwona
  • koperek
  • odrobina mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
Przepis:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. To samo zrobić z cukinią. Użyłam szerokich oczek. Z cukinią postępować następująco: zetrzeć, ułożyć w durszlaku, posolić, poczekać aż puści soki, odcisnąć (jeśli bardzo nam się śpieszy :) ). Połączyć warzywa, doprawić. Dodać mąki ziemniaczanej (około pół szklanki). Wymieszać. Pod ręką będziecie czuć klejącą strukturę. Lepić kulki wielkości pomidora. Układać na blaszce do pieczenia. Na końcu rozgnieść na placka i polać olejem. Jedna łyżeczka oleju na placka to absolutne maksimum. U mnie były smarowane pędzelkiem. 
Wstawić do piekarnika na grzanie dolnej i górnej grzałki, na 200 st.C, piec około 30 minut, potem obniżyć temperaturę do 180 st.C używając termoobiegu. Oczywiście, jeśli mają być przypieczone. Podawać z sosem koperkowym na ciepło i warzywami.

Wskazówki:

Na całą blachę placuszków wystarczyły dwie cukinie (ok.600g), ziemniaki (6 dużych sztuk), 1 cebula, i dużo koperku. 

Smacznego! 



Komentarze

  1. Pomysł z pieczeniem jest świetny jak dla mnie bo kocham placki ale szkoda mi czasu na stanie nad patelnią no i ten tłuszcz... a tu proszę można inaczej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Dorotko za twój komentarz. Jak widać stanie przy patelni nam obydwu nie służy. :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. O jej! Ale nabrałam na nie smaka, a jeszcze nigdy takich nie jadłam - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone placki? Świetny pomysł, jeszcze nie próbowałam, ale podoba mi się. Zawsze to mniej tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gaja! Twoja obecność jak zawsze tutaj, wywołuje na mojej twarzy uśmiech.
      Tak, to taka wersja odchudzona dla placuszków.
      Pozdrawiam cię!

      Usuń
  4. Bardzo fajne takie placuszki wyglądają smakowicie mam zamiar sobie zrobić takie dzisiaj wieczorem bo naszła mnie ochota ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcin wypróbuj placki. Dobrze smakują z sosem czosnkowym,możesz zerknąć tutaj: https://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2017/10/sos-czosnkowy.html
      Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeden z lepszych przepisów które ostatnio przygotowałam, domownicy byli bardzo zadowoleni a to najważniejsze ! pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wiadomość. To fajnie, że domownikom smakowało. U nas też się przyjęły. :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.