Kluski z truskawkami - tak przed "dniem pączkowym"


Na blogu sportowo, dietetycznie, "mamowo", psychologicznie. Jednym słowem, ostatnio mniej kulinarnie. Zatem dziś: kluseczki z truskawkami. Zapraszam! 

Bardzo prosty przepis dla smakoszy kluskowych. Ciepłe, na w pół słodkie danie z różnymi dodatkami. 

Przepis na spontanie okazał się dość realny do wykonania i nawet smaczny do zjedzenia! 
Zobaczcie:




KLUSKI Z TRUSKAWKAMI

  • mąka pszenna
  • ziemniaki uprzednio ugotowane i ugniecione
  • jajko
  • z dodatków: masełko, bułka tarta, śmietana, maślanka
  • truskawki
Ugniatamy ziemniaki wraz z jajkiem i mąką do bardzo elastycznej konsystencji. Nie przesadźcie z mąką ponieważ ciasto się może nie kleić, trudniej formować. 
Rolujemy masę jak do kopytek, odkroić należy grubsze plastry, trzykrotnie grubsze niż na kopytka, spłaszczamy na dłoni, układając wisienki. U mnie kilka sztuk truskawek zmieściło się do jednej kluseczki.Posypałam cynamonem i cukrem. Z ostrożnością aptekarza :) Zamykamy masę jak sakwę (to najlepiej oddaje kształt ciasta), obracając jej zakończenie dla lepszego zlepienia i zamknięcia. Obtaczamy dodatkowo w mące, jeśli wymagają tego warunki w kuchni: wilgotno, wysoka temperatura otoczenia, bardzo duża produkcja klusek. :) 

Kluseczki wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, potrzymać je jeszcze z minutkę. Woda po zagotowaniu nie powinna burzyć. 

Wyjmując kluski bezpośrednio na talerz, dekorować masełkiem, bułką tartą, pozostałymi owocami, cukrem (jeśli ktoś ma życzenie) lub śmietaną/jogurtem. Możliwości jest wiele, wszystko zależy od waszych kubków smakowych. 

Smacznego! 

Są wśród was lubujący takie słodkości? Z jakim dodatkiem najczęściej jecie takie danie? 

Komentarze

  1. Takie dane to najchętniej polane śmietaną. Dzisiaj dużo ludzi stroni od śmietany, ale czasami ta jest nie do zastąpienia :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.