Truskawkowo-pudrowy koktajl
A gdyby tak truskawkowy podwieczorek w postaci koktajlu? Zawsze to coś innego niż skubanie truskawki każdej z osobna. Z odrobiną zieleninki przybrała pudrowy posmaczek.
Do koktajlu użyłam truskawek, orzecha włoskiego, odrobinkę wody, i melisy. Za sprawą tej ostatniej tekstura napoju wydaje się puszysta i pudrowa. Całość do wypicia i słodka. :)
Jak wygląda przepis i wartość energetyczna?
Składniki na 2 porcje:
- truskawki - 0,5 kg
- orzechy włoskie - 1 pełna garść (30g)
- melisa - tej dałam bardzo dużo!
- woda mineralna - ok 1/2 szklanki
Najprościej
wykorzystać koktajl na II śniadanie lub podwieczorek. Może on także
stanowić bazę do wykonania przysłowiowej owsianki albo płatków na
mleku+koktajl. Wymieszane razem lub zjedzone osobno.
Wartość energetyczna dla 1 porcji:
Energia: 167 kcal
Węglowodany: 20,7 g
Białko: 4,1
Tłuszcze: 20,1 g
Błonnik: 5,5 g
Smacznego!
pyszności:)
OdpowiedzUsuńAj , truskaweczki są tak krótko :)
OdpowiedzUsuńZatem póki sezon trwa, cieszmy się chwilą! :)
UsuńMmm wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrzyciagnelas mnie tym haslem 'pudrowy' :D Z melisa jeszcze nie probowalam. Must do! :D
OdpowiedzUsuńBo naprawdę taki pudrowy był ten koktajl. :D
UsuńUżyłam go jako bazy, ujmijmy to, do owsianki. Sam w sobie smakował inaczej przez tą melisową teksturę,ale z płatkami i bakaliami był "miodzio" :)
takiego sposobu na koktajl jeszcze nie próbowałam, ale fajnie to sobie wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuńps. dodaje się do podglądaczów, bo ciekawe te Twoje pomysły :)