Tarta z kremem bananowym (bez cukru)




I nareszcie tarta zagościła u mnie w kuchni. Ile to czasu upłynęło odkąd postanowiłam zrobić jakąkolwiek. Oczywiście musiałam eksperymentować, nie mogłam się powstrzymać. :D Tym razem wypadło na kruche ciasto z użyciem mąki żytniej i słodziutki krem bez użycia cukru. Zapraszam po przepis!


Przepis na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki żytniej 
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl. oleju
  • bardzo duuuużo wiórków kokosowych - na poważnie..100 g :D
Krem :
  • 900 g bananów
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)


W przypadku ciasta wszystkie składniki wymieszać ze sobą, tak aby konsystencja była dosyć zbita i dała się formować. Ułożyć ciasto w formie, aby było po upieczeniu do wypełnienia kremem. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 170 C, ok.30 minut. Do zrumienienia. 
Banany zmiksować z odrobiną wody mineralnej (kilka łyżek). Dodać budyń w proszku, i wymieszać. Całość wlać do upieczonej tarty, i wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika. Dla podpieczenia, zrumienienia. Zmniejszyć temperaturę. 

Wskazówki do tarty:
Podczas pieczenia na wierzchu ciasta może pojawić się bardzo cienka warstwa tłuszczu (z wiórków i z oleju), wystarczy wyjąć tartę pod koniec pieczenia, i odsączyć płyn papierowym ręcznikiem.

Pozostawić do ostudzenia, udekorować. I gotowe!

Pychotka, spróbujcie!

Komentarze

  1. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o żesz dziś jak starczy mi czasu to zrobię to cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. W zyciu bym nie powiedziała, że to z bananami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, sama nie wierzę jak patrzę na zdjęcia. :) Zachęcam do spróbowania.

      Usuń
  4. Troszkę cieniutke to ciasto. Ja bym postawiła na większą ilość ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... gdybym nie eksperymentowała, to może ciasto byłoby grubsze. :) A tak wystarczy następnym razem dodać więcej mąki i jajka. I gotowe!

      Usuń
  5. Świetny pomysł - czy budyń też był bez dodatku cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe spostrzeżenie. Udało mi się użyć budyniu bez cukru. Jedynym "słodzikiem" był aromat waniliowy. :)
      To budyń Gellwe waniliowy.

      Usuń
  6. Ciekawy przepis, mąka żytnia chyba w dość niecodziennym wydaniu, bo zwykle używana jest do wypieku pieczywa, ale na pewno wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.